A Magyar Mozgókép Fesztiválon járt Veszprémben június 10-én az Ítélet és kegyelem rendezője és két főszereplője. A film levetítését követően egy remekbe szabott közönségtalálkozón árult el sok-sok kulisszatitkot Szikora János, Gáspár Sándor és Imre Krisztián.

A vetítésre a Bujtor–Latinovits Játékszín meghitt terében került sor, ahol igazán érdeklődő közönség nézte meg a filmet. Az azt követő közönségtalálkozón is aktívnak bizonyult a társaság, számos kérdéssel bombázták a művészeket.

Szikora János arról mesélt a film kapcsán, hogy a véletlenek vagy talán a sorsszerűség játéka folytán sikerült kerekre zárni egy történetet, amely Fehérvártól nem messze, Csákberényben kezdődött és a film premiervetítésével zárult le. Most pedig a Magyar Mozgókép Fesztiválon ismét megmutathatta magát a nagyközönségnek.

Felmerült az a kérdés is, hogy vajon mi lehet a titka ennek a történetnek, hogy Tokióban egy tévéfilmfesztiválon is díjat nyert. Mi lehet az, ami egy teljesen más kultúrával összekapcsolhat minket? Erre választ is talált az alkotócsapat a közönséggel együtt:

a hatalom megszerzésének és megtartásának módszere az idők során nem változik, és független a földrajzi távolságoktól. Ez pedig maga a megfélemlítés.

Imre Krisztián, a római katolikus plébánost, Manszbarth Antalt alakító színész arról is mesélt, hogy az eredeti, színházban játszott előadás, a Perelj, Uram!, majd ennek filmváltozata, az Ítélet és kegyelem pályája elején meghatározó lökést adott.

A film létrejöttét egyébként a körülmények nem segítették. A stábból többen, így maga a rendező, Szikora János is az akkor tomboló Covidban szenvedtek, így volt, aki helyett be kellett ugrani, a rendező pedig a karantén ideje alatt online instruálta kollégáit.

A
közönségtalálkozó remek hangulatban telt, igazán értő és érdeklődő közönséggel,
az alkotóknak pedig nagy öröm volt, hogy a Magyar Mozgókép Fesztiválon is
bemutatták az alkotást.