A közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány sarkalatos törvényjavaslatban kéri az Országgyűlés egyetértését az új jogintézmény kialakításához. A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány létrehozását is kezdeményezi, amelyek főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalhatnának át az államtól. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepét már az Alaptörvény kilencedik módosítása is elismerte.

„Alapvető elvárás, hogy az újfajta alapítványok tevékenyen védelmezzék a magyar nemzet megmaradásának és jólétének, a nemzeti tudáskincs gyarapításának érdekeit”

– hangsúlyozták, hozzáfűzve: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból is függetlenül gondoskodhatnak a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó feladataik végrehajtásáról.

A tárca szerint a létrejöttük három feltétel előzetes teljesüléséhez kötött: elsőként az egységes törvényben kell rendelkezni közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá minősítésükről. A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítása érdekében a javaslat legalább 600 millió forintos vagyonrendelést ír elő számukra. Végül a bíróságnak nyilvántartásba is kell vennie az alapítványt – sorolta az ITM. Hozzátették, hogy a javaslat egyértelműen kimondja, az alapítványok sem a közfeladat ellátásával, sem a közérdekű cél megvalósításával nem hagyhatnak fel.

A felsőoktatási tevékenységekre speciális szabályokat rögzít, hiszen új típusú alapítványok tarthatják fenn a modellváltó egyetemeket is. Ezeken felül a kormány további öt közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséről kéri a képviselők döntését a törvénycsomagban - jelezték a közleményben. Részletezték: a Hauszmann Alapítvány főként Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának gondozásával, egy emlékház és a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja létrehozásával foglalkozna.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány feladata a többi között a vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése, az agrárképzés feltételeinek javítása lenne. A Magyar Kultúráért Alapítvány egyebek mellett nevelési, oktatási, kulturális tevékenységeket finanszírozna, kreatívipari innovációk létrejöttét támogatná.

A Makovecz Campus Alapítvány megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak. Végezetül a Mol – Új Európa Alapítvány a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg. Gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat segítene elő.

Nyitókép forrása: a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala