Most már lassan tényleg jön a jó idő. Kékebb az ég, zöldebb a fű, hosszabbak a napfényes órák, és ami a legjobb: egyre több szuper koncert közül válogathatunk. Kedvenc hazai formációink fellépéseit ajánljuk Budapest áprilisi és májusi könnyűzenei kínálatából.

Április 22., péntek, Turbina – Antonia Vai

Antonia Vai, a svéd–magyar dalszerző végre újra beveszi a hazai színpadokat, áprilisban a Turbinában is elcsíphetjük. Antonia az idei telet új dalaiba és hangzásvilágába merülve töltötte, amelynek eredményét új albumán hallhatjuk majd. Ugyan a dalok csak nyáron jelennek meg, de már most is bepillantást nyerhetünk a koncerten az új hangzásba. Még ismeretlen dallamokra, elektronikusabb zenei felhangokkal tűzdelt dalokra, illetve a már jól ismert, de új köntösben megszólaló számokra számíthatunk 22-én.

Április 22., péntek, MoMKult – Panta Rhei

Az újjáalakult, legendás zenekar, a Pante Rhei az áprilisi koncert során a régi műsorok legkiemelkedőbb darabjait mutatja be. A mostani zenekari felállás lehetővé teszi a P. R. Computer című album, valamint a legjobb jazz-rock kompozíciók stúdióminőségű megszólaltatását az élő koncerteken. A koncert különlegessége lesz számos Bartók-feldolgozás előadásán túl Grieg Victor Máté által jegyzett kórusátiratával 1977-ben bemutatott, nagyszínpadon eddig csupán egyszer előadott Peer Gynt-szvitjének felújítása a Rotunda Énekegyüttes bevonásával.

Az 1974-ben alakult Panta Rhei 2017-ben éledt újjá, az időközben elhunyt Matolcsy Kálmán (billentyűs) és a külföldön élő Béke Csaba (dobos) helyét két fiatal, Kálmán András és Szalay Dániel tölti be Szalay András és Sándor mellett.

Április 23., szombat, A38 Hajó – Európa Kiadó

Ha valamivel nehéz mellényúlni, az például egy Európa Kiadó-koncert. A magyar underground méltán híres és elismert bástyái ismét elhozzák uniós csatlakozásunkkor adott felejthetetlen koncertjeik forró és felszabadító hangulatát, mindezt a Dunán ringatózva – csak hogy még nagyobb élményben lehessen részünk. A zenekar vendége ezen a szuper hangulatúnak ígérkező estén: Kiss László és barátai.

Április
27., szerda, Turbina Kulturális Központ – Manaky

Bevallom, régebben kissé szkeptikusan álltam volna egy reggae koncerthez, de aztán pár éve volt szerencsém élőben látni a Manakyt. Aki szeretne részt venni egy fantasztikus koncerten, ahol egészen biztosan táncolni támad kedve, látogasson el a zenekar Reborn (Újjászületés) című lemezének bemutatójára. Az áprilisban megjelenő lemez a reggae több alfaját és gazdag hangzásvilágát vonultatja fel: a roots, a rub, a dub és a modern conscious autentikus megszólalása mind megtalálható a Rebornon, mindez a koncerten kibővült vendégzenészekkel fog a színpadon újra életre kelni. A dalok többsége társadalmunk problémaival és az emberek önismeretével foglalkozik.

Április 27., szerda, A38 Hajó – Shell Beach, Choke City, YZZO, Meristem

Ígéretes a hajó 19. születésnapi bulija. Az idén új lemezt kiadó Shell Beach a 2021-es nyár végén lebegtette be a közelgő anyag első single-jét a Hero című dallal. A Supersize Stúdióban rögzített anyag a zenekar harmadik nagylemeze, így 27-én ízelítőt kaphatunk az új Shell Beachből. Na de nem csak emiatt érdemes ellátogatni aznap a hajóra: a Choke City izgalmas dark poppal, az YZZO popba hajló pszichedelikus zenével, a Meristem pedig különleges, „organikus” metállal várja a közönséget.

A Meristem zenekarral készült interjúnkat olvastad már?

Április 29., péntek, Budapest Park – Kistehén búcsúkoncert

Minden idők utolsó Kistehén-koncertje lesz 29-én. A zenekar igazán kalandos 20 év után döntött a búcsú mellett: kezdetben egy animált karakterként látta meg a napvilágot, majd két évvel később megszületett a zenekari formáció is Kollár-Klemencz László vezetésével. A banda összesen hét albumot jelentetett meg, olyan slágerekkel írták be magukat az emberek szívébe, mint az Ezt is elviszem magammal, a Virágok a réten, a Szájbergyerek vagy a Bocsánat. A Kistehén az utolsó koncertre régi klasszikusokat és igazi különlegességeket ígér, így mindenki még utoljára meghallgathatja kedvencét a Budapest Parkban. Aztán ezt is elvisszük magunkkal.

Május 5., csütörtök, Budapest Park – Bohemian Betyars, Ricsárdgír

Fergeteges estére számíthatnak, akik azon a bizonyos májusi napon ellátogatnak a Budapest Parkba. Már a koncertajánló is kellően meghozza az ember kedvét: „Mi volt előbb: a kakas vagy a koala? Talán erre is fény derül május 5-én a Budapest Park színpadán, ahol a friss lemezes Bohemian Betyars és a frissen házasodott Ricsárdgír szórakoztatja majd a nagyérdeműt.”

A Bohemian Brothers együttessel készült interjúnk itt olvasható.

Május 12., csütörtök, Budapest Park – Lazarvs

A korábban Apey & the Pea néven ismertté vált formáció az elmúlt években a hazai metálszíntér megkerülhetetlen zenekarává avanzsált. Atmoszférikus hangzásuk, sötét hangulatú előadásmódjuk miatt hamar kiemelkedtek, és a közönség mellett a szakma is több Fonogram-díjjal ismerte el munkásságukat. Május 12-én tehát árnyékba borul a park, színpadon a Lazarvs, akik előtt még a Stubborn és a The Southern Oracle koncertjét is elcsíphetjük.

Május 14., szombat, A38 Hajó – Kollár-Klemencz Kamarazenekar

Ha április végén könnyes búcsút vettünk a Kistehéntől, májusban nyújtson egy kis vigaszt ez a koncert. Az Ég az erdő című Kollár-Klemencz-album 2020 őszén látott napvilágot, a dalszerző-énekes-író 2008-ban elindult szólólemezek negyedik darabjaként. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. Az új lemez dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkon, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz.

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei személyes és intim hangvételűek, a természet szeretete és jelenléte itt is meghatározó, amit a fellépő zenészek és az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz – a dalok valóban az erdő mélyéről érkeznek.

Május 21., szombat, Kobuci kert – Analog Balaton

A 2017 óta működő Analog Balaton budapesti bázisú, elektronikus zenei duó. A zenekar arra törekszik, hogy a pop és rock dallamosságát és az elektronikus zene monotonitását ötvözze, így létrehozva egy egyedi zenei világot. Számos fesztiválfellépés, koncert és több külföldi vendégeskedés van mögöttük, első albumukat 2021 őszén jelentették meg, a lemezbemutatót az Akváriumban tartották, több mint ezren voltak rájuk kíváncsiak. Májusban a főváros egyik legjobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Kobuciban hallgathatjuk meg a sajátos hangzás- és szövegvilágú dalokat.

Zsuffa Abával, az Analog Balaton egyik tagjával készült interjúnkat itt olvashatod.

A nyitókép a Kobuci egyik tavalyi koncertjén készült. Forrás: a Kobuci kert weboldala.