Szabó Máté rendezésében mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház az Ivanovot Harsányi Attilával a címszerepben. Csehov komédiája a Kamaraszínházban látható április 6-tól.

Tragikomikus történet egy már nem olyan fiatal férfiról és mindazokról, akiket magával sodor pénzügyi és családi problémák közepette tomboló életközepi válságával, nem spórolva az öngúnnyal, ránk zúdítva a depresszió és kilátástalanság felemésztő és egyben röhejes korrajzát. Az életkedv elvesztésének lélektani burleszkje. Egy személyes apokalipszis, és ami ezzel jár. Mindezt Szabó Máté viszi színre Miskolcon Gáspár Ildikó és Páll Antal szövegkönyvének felhasználásával, melyet Perczel Enikő dramaturggal közösen dolgoztak át.

Szerintem ebben a történetben a humor a következmény, és nem a cél. Ma a komédia egy kétségbeesett piaci fogalom, de ebben az esetben, ez a fajta írás, ez a rendkívül indirekt fogalmazásmód tartalmazza az emberit, és abban szükségképpen kell hogy legyen humor. Benne van egyfajta tragikomikus nyomorultság, a röhejességtől való félelem közepette való nevetségessé válás, és ez adja a komikumát olykor Csehov művének – mondta Szabó Máté rendező.

Ivanov-fotó-Éder_Vera.jpg
Ivanov

Folyamatos önmegkérdőjelezés van Ivanovban; az önmaga személyisége által túlterhelt figurának a »vergődése« bontakozik ki előttünk. Ezzel kapcsolatban pedig folyamatosan azokat a véleményeket látjuk, amelyek verbalizálják, hogy ő miben gyanús vagy bűnös, és tulajdonképpen ő is megfogalmazza ezt saját magáról. Ugyanakkor mégis ebben az önmagával való szembefordulásban Ivanov tipródó jelenléte kíváncsivá tesz minket azzal kapcsolatban, hogy megleli-e a felmentését. Kimondatlanul körvonalazódik valamilyen fajta etikai elképzelésünk arról, hogy mik a mozgatórugói ennek a figurának. Sok esetben a magunk cselekedeteinek is van negatív olvasata, akár más emberek, akár a magunk szemében. Ugyanakkor mégis van olyan nézőpont, amely felmenti az embert. Sokszor nem lelünk rá erre a nézőpontra. Sokszor a minket szerető ember tükrében vagyunk képesek ezt a nézőpontot észlelni – tette hozzá.

Ivanov-Fandl_Ferenc-Keresztes_Sándor-Kerekes_Valéria-Gáspár_Tibor-fotó-Éder_Vera.jpg
Ivanov. Fandl Ferenc, Keresztes Sándor, Kerekes Valéria, Gáspár Tibor
Ivanov-Harsányi_Attila-fotó-Éder_Vera.jpg
Ivanov. Harsányi Attila

Az előadás díszlettervezője a Jászai-díjas Khell Csörsz: színházi próbatér tárul a nézők elé az oldalt és hátul elhelyezett díszletelemeknek, bútoroknak köszönhetően, Ivanov lakhelye pedig egy kimetszett rész, amibe bele van sűrítve az ő élettere.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház. Fotók: Éder Vera