fbpx

Jankovics Marcellt és Gyulai Líviuszt díjazták az 50 éves szolnoki filmfesztiválon

Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek és Gyulai Líviusz grafikusművésznek ítélték oda a látványtervezők munkásságára fókuszáló szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíjait.

A méltatás szerint Jankovics Marcell nemcsak rajzfilmrendezőként, illusztrátorként, hanem kultúrtörténészként is közismert, életműdíja nemcsak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szól. Gyulai Líviusz munkásságát egyedülálló stílusérzék, virtuóz grafikai tudás és derűs, intelligens szellemesség jellemzi, az odaítélt díj tisztelgés életpályája egésze előtt.

Gyulai Líviusz: Az öreg Casanova

A legjobb látványtervezésért járó fődíjat Az elárult arany című cseh film látványtervezője, Jirí Sternwald nyerte el. Megosztott második díjat kapott Bertram Reiter, A trafikos című osztrák-német koprodukciós film látványtervezője és Damokos Csaba, a Valan Az angyalok völgye című magyar film látványtervezője.

ValanAz angyalok völgye

A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szolnoki filmfesztiválon öt nap alatt több mint 150 vetítést tartottak.

A szolnoki filmfesztivál tavaly vette fel Alexandre Trauner nevét, tisztelegve a magyar születésű, Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkássága előtt. A művész mintegy nyolcvan film díszletterveit készítette el, Hollywoodban dolgozott például Orson Welles, Billy Wilder, Peter Ustinov és Fred Zinnemann mellett. A Legénylakás című, 1960-ban bemutatott Wilder-film látványterveiért kapott Oscar-díjat.

Nyitókép: Fehérlófia (Jankovics Marcell)

A rovat további cikkei