2020. január 7-20. között hetedik alkalommal rendezik meg az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Budapesten.

A Müpában, a Trafóban, a Zeneakadémián vagy a Budapesti Francia Intézetben zajló programok közt nemcsak koncertek és ősbemutatók, hanem interaktív beavató foglalkozások, kiállítások, családi programok és filmvetítések is lesznek. Kiemelt téma a női zenei alkotók munkája.

A tizennégy napos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni az újzenét. A fesztivál felkérésére születő ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket is játszanak, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon szélesebb körben kevésbé ismertek. Az est programja előtt, vagy gyakran a darabok közé ékelve – interaktív bevezető előadásokat is tartanak az események kurátorai, melybe mindenki bekapcsolódhat.

Több program foglalkozik a női alkotók szerepével és lehetőségeivel a zenei életben. Kétnapos nemzetközi szimpóziumot is szerveznek MusicaFemina International címmel, melyen kerekasztal-beszélgetések és prezentációk mellett helyet kap a magyar női underground színtér fontos eseménye, a Ladyfest Budapest különkiadása is.

Az nyitó- és zárókoncerten különleges párkompozíció hangzik el. A két összetartozó mű szerzője Varga Judit Erkel-díjas zeneszerző, a bécsi zeneakadémia professzora. A műveket az Átlátszó Hang és a berlini női zenei fesztivál, a Heroines of Sound rendelte a művésztől két német együttes számára.

Január 9-én a Zeneakadémia Solti termében az Ensemble Interface, míg a zárókoncerten a LUX:NM adja elő a két összefüggő pár-kompozíciót. Előbbin közreműködik Nagy Andrea, aki a Zeneakadémia elvégzése óta Freiburgban él, és basszusklarinét specialistaként Európa számos újzenei együttesével lép fel.

Az emberi hang különleges lehetőségeit mutatja meg január 10-én a Müpában Frauke Aulbert operaénekes és Bartha Márk kétszeres magyar beatbox bajnok. A Voice Lab – az operától a beatboxigkoncerten az énekhang különféle tradicionális és urbánus újításait ismertetik az előadók, esetenként elektronikával, különféle szenzorokkal kiegészítve a szóló színpadi előadóművészet eszköztárát.

Január 11-én a Trafó színpadán mutatkozik be a Studio Dan. A tíztagú együttes tagjai az újzene, jazz, zeneszínház területein egyaránt jártasak. Vinko Globokar 85 éves francia/szlovén zeneszerző számukra komponált Passaggio Verso Il Rischio, azaz Átjáró a kockázat irányába című félórás színpadi darabját mutatják be többek közt.

További részletek az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál weboldalán.