A Szituációk – kihívások címmel megvalósult projekt tablóin túl a Szentendrei Képtárban a MűvészetMalom középső szárnyának hamarosan induló felújítási terveit is megtekinthetik a látogatók december 9-ig.

Mint a november 18-i megnyitón elhangzott, a Vajda Múzeum, a Szentendrei Képtár és a Barcsay Múzeum újraálmodása közös gondolkodással indult meg tavasszal. Ennek nyomán a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) szerződést kötött az Óbudai Egyetem Ybl Építészeti Tanszékével, hogy mesterképzős hallgatói gondolják újra az FMC és kismúzeumainak lehetőségeit. A hangsúly az új gondolatokon, az újfajta megközelítésen volt – mondta a megnyitón Prosek Zoltán, az FMC igazgatója –, ezért a feladatkiírásban nagyon kevés kötöttség szerepelt. A beérkezett munkák merészséget tükröznek, és voltak köztük olyan elképzelések, amelyek az épület és a folyó egykor volt kapcsolatára reflektáltak. Az együtt gondolkodás folytatódik, és hamarosan láthatók lesznek a Castrum szerepét átértékelő munkák is, tudtuk meg.

Különleges együttműködés jellemezte a két intézményt, mert a hallgatók szinte teljesen szabad kezet kaptak, és a kevés kötöttség is inkább inspiráló volt

– mondta a fiatalok munkáinak bemutatásakor Kiss Gyula Ybl- és ICOMOS-díjjal elismert építészmérnök, hozzátéve, hogy „a szellemi ügyködésen volt a hangsúly”.

A projekt kapcsán a hallgatók friss szemmel nézhettek az épületekre, terekre, és bátran éltek is a szabadság lehetőségével – emelte ki Fülöp Zsolt polgármester, hangsúlyozva, hogy a bemutatott ötletek és újfajta látásmódok a város számára is inspirálók.

A három épület három tematikát jelentett. A Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura-díjas építész által vezetett „Barcsay-projekt” keretében a hallgatók Művészeti Campust, Hajózási Múzeumot, Duna-parti Romkertet, Duna Kaput, Duna Panoráma Művészeti Központot és Vendéglátóhelyet álmodtak a Duna partjára, kinyitva például az épületet a folyó felé.

A Szentendrei Képtár témájának kibontásakor a Kiss Gyula Ybl- és ICOMOS-díjas építészmérnök vezette építészhallgatók Pillangó Házat, Művészszállót, Kereskedőhotelt, hat épületből álló SIXTWINSt varázsoltak a Fő tér ikonikus épületéből, de volt olyan csapat, amely a földszinten „5 érzék boltsorozatot” képzelt el: tapintás, hallás, szaglás, íz, illetve egy autistabarát üzletet, ahol a csendes környezetben például fejlesztőjátékok vásárolhatók.

A Vajda Múzeum (és a szomszédos Ferenczy-ház) újragondolásakor a Krizsán András Ybl- és Pro Architectura-díjas építész irányította csapat munkáiban a múzeumi feladat mellett megjelent a közösségi találkozási pont funkciója vagy a turizmus, a művészetek, avendéglátás és a szórakozás egysége, de a konferenciaközpont gondolata, illetve a fotóstúdió lehetősége is.

Megújul a MűvészetMalom középső szárnya

A város kulturális és művészeti életében jelentős szerepet játszó épület egy része hamarosan megújul, középső szárnyának rekonstrukciójára 223 millió forint támogatást kapott az FMC az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A beruházás során megszüntetik az épület vizesedését, és kialakítják a többfunkciós földszinti részt. A középső szárny megújulása azért is jelentős, mert a múzeumi centrum 2023-ra nagy kiállítást tervez az Európai Iskola művészcsoportról. 

A beruházást B. Szabó Veronika építész és az XYZ Design Labor építésziroda készítette elő, a közönség most ezekkel a tervekkel is megismerkedhet.

A MűvészetMalmot szentendrei művészek találták meg és találták ki, akik a romos fűrészmalomban meglátták a szentendrei kortárs alkotások bemutatására szolgáló hely lehetőségét. Az összefogásba a szentendrei építészek is bekapcsolódtak, és 1999-ben átadhatták a ma északi szárnynak nevezett felújított részt, illetve megtörtént a középső egység tetőfedésének cseréje is. 2011-re újraépült az 1980-as évek elején lebontott déli szárny, ám a középső rész továbbra is várta, hogy méltó módon újjászülethessen, és betölthesse küldetését.

A hátát a hegynek vető MűvészetMalom elhelyezkedése azonban máig ható következménnyel járt, ahogy B. Szabó Veronika találóan jellemezte: „Az épület a nyakáig földben áll és a nyakáig vizes.” Ez a helyzet festmények kiállítását is megnehezíti, ezért a felújítás részeként utólagos szigetelés készül, illetve zárttá és védetté válik a középső rész egésze. A földszinten az udvari traktusban olyan többcélú terem jön létre, ahol minikonferenciák, kiállítások rendezhetők, az emelt galériaszinten pedig üvegezett felületek mögött múzeumpedagógiai helyiség lesz.

A kiállítás december 9-ig látható a Szentendrei Képtárban.