Jókai Mór A bolondok grófja című darabját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Gyermek-ifjúsági előadásként, egy felvonásban állítják színpadra Jókai Mór vígjátékát Halasi Imre Jászai Mari-díjas, érdemes művész rendezésében március 26-án.

Bohóság zenével megjelöléssel készül ez a jópofa, humoros, de nem feltétlenül gyerekeknek íródott vígjáték – mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató. Hozzátette, jelentős átdolgozással próbálják az általános iskolásokat és a középiskolásokat megszólítani. A dramaturgiai módosításokat Nemlaha György végezte el, aki egy már meglévő, háromfelvonásos darabból csinált egyfelvonásost.

Halasi Imre rendező frappáns, jól játszható, kedves játéknak nevezte a hatvanpercesre húzott darabot. A történetről szólva kifejtette, egy fiatalember elhagyva a nagyvárost, apja segítségével egy vidéki kúriába kerül, ahol a szolgáló személyzet tagjai mind bolondok. Később kiderül, nem azok, csak eljátsszák, hogy ne kelljen részt venniük a kor társadalmi életében. Az egyik azt terjeszti magáról, hogy megölte a bátyját, pedig nem is volt testvére. Egy másik libériai hercegnek állítja be magát; egy harmadik úgy próbál elbújni, hogy azt állítja, egy baleset miatt folyamatosan mérges gázok törnek elő belőle.

Mindenki saját korábbi foglalkozásával összefüggésben választ valamilyen nem-beszámíthatóságot, azért, hogy minél tovább élhessen egy olyan közösségben, amelyben szívesen él, és ne kelljen olyanban élnie, amilyenben nem szeretne. El tudom képzelni, hogy a kiegyezés előtt valóban sokan így, ilyen passzív rezisztenciában éltek – fogalmazott Halasi Imre.

A darab egy vidéki kastély belsejében játszódik, amely nem egyértelműen reális, de valódi; amelyben lesz egy sejtelmességet keltő tüllfal. Egyed Zoltán a díszlet mellett tervezett egy különleges, lélektranszfúziós eszközt is, amellyel meg akarják akadályozni, hogy a néma grófkisasszonyt intézetbe vigyék, s ezzel elvegyék a birtokot is. A kis fakocsihoz hasonló eszköz nagy tölcsért, locsolókannát tartalmaz, és sok-sok lámpát villogtat. A jelmezek Kiss Kata munkái, a romantikus világot hozzák vissza. A Lázár Zsigmond által írt zenei részek világzenei stílust mutatnak, a dalszövegek Petőfi-verseket dolgoznak fel.

A főbb szerepeket Czitor Attila, Fehér Tímea, Tarsoly Krisztina, Csomós Lajos, Katkó Ferenc és Király M. Alexandra alakítja.

További részletek itt.