Az április 29. és május 12. között megrendezett fesztivál a hagyományokhoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja az érdeklődőket.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak a budapesti kultúra ünnepléséről szól, hiszen időpontja egybeesik Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával. Ennek fényében április 29-én a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg a 2024-es programsorozatot. A Budapest Jazzfest már harmadik éve hozza el Budapestre a műfaj legkiválóbbjait. Idén a Németországból érkező Rimini Protokoll készül formabontó produkcióval: az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában próbálja testközelbe hozni a legtöbbünk fejében elvont fogalomként élő Európa-eszmét.

A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóba. A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia Cirque Inextremiste izgalmas interaktív elődásában a főszereplő a bizalom és a néző. A Freeszfe Egyesület A béke szigete, avagy a HUXIT című produkciója pedig disztópikus elmélkedés arról, milyen lesz az élet 2034-ben.

Az idei fesztivál azt is bemutatja, hogy Budapest nyitott a világra: a Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a háború kitörését követően a színházat és a zenét az ukrajnai bunkerekbe. Az Örkény István Színházban Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be a Szarajevói Háborús Színház.

Számos társadalmi kérdéssel foglalkozó produkció is megtalálható az idei fesztivál programjai között. Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit egy különleges, Fenntartható divatőrületek című divatbemutatón mutatják meg, mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban, míg a Silver boom interaktív városi performansz arra keresi a választ, hogy mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test.

A Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabjában egykor pedagógusi pályán lévők mesélik el, miért kellett lemondaniuk hivatásukról. Boross Martin új rendezésében a nézők egy budapesti középiskola termeiben, rendhagyó szülői értekezleten találkozhatnak pályaelhagyó tanárokkal és történeteikkel. 

Az elmúlt húsz évben a kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák nagyban formálták Budapest városképét, és ma is szerves részét képezik a pezsgő és sokszínű fővárosi életnek. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hőskorszak és az új generáció jeles képviselői május első két hétvégéjén kihozzák a szabadba a klubhangulatot a bulinegyed szűk utcáiból a Klubfesztivál keretében.

A fesztivál nemcsak különleges programjaival, hanem új helyszínekkel is várja az érdeklődőket. A programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, illetve a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont.

További információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján.