Bár igen stílusos lett volna, valószínűleg nem a névrokon hollywoodi sztár közreműködésével fog megvalósulni az életrajzi film a reneszánsz mester, Leonardo da Vinci életéről.

48017094_57172415ba48fc2bc7c2e57f41b7032a_wm.jpg
Leonardo da Vinci

Miután Walter Isaacson 2017-ben megjelentette minden idők egyik legsokoldalúbb zsenijéről szóló, nagyrészt a polihisztor jegyzetfüzetein alapuló életrajzi könyvét – magyarul is megjelent Leonardo da Vinci – A zseni közelről címmel –, azonnal harc indult a megfilmesítési jogokért. Először a Paramount vásárolta be magát a projektbe, el is kezdtek dolgozni a filmterven Leonardo DiCaprióval karöltve, de végül nem lett a filmből semmi.

Tavaly az Universal szerezte meg a jogokat, akik a kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvírót, Christopher Hamptont (Veszedelmes viszonyok, Az apa) kérték fel a forgatókönyv megírására, a film rendezője Andrew Haigh (Mind idegenek vagyunk) lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Isaacson bestseller könyvéhez hasonlóan a film is az egész életutat, valamint a művészi, tudományos kiteljesedést is megpróbálja-e bemutatni, vagy csak egy fontosabb életszakaszt állít a fókuszba. Ahogy arról sincs még információ, hogy Leonardo szexuális irányultsága – amely régóta vita tárgya a történészek között – kap-e szerepet a történetben.

A Da Vinciről szóló alkotás a második Universal-film lesz, amely egy Isaacson-könyvön alapul. A stúdió a 2011-es Steve Jobs című életrajzát ültette át a filmvászonra: a 2015-ben mozikba kerülő, azonos című alkotás rendezője Danny Boyle, címszereplője pedig Michael Fassbender volt.

A cikkhez használt források itt és itt olvashatók.