fbpx

Jonas Kaufmann énekel az Eiffel Műhelyház parkjában

Augusztus 19-én nagyszabású szabadtéri gálát tart a Magyar Állami Operaház.

A Parkfoglaló gála sztárvendége a hazai rajongók által is jól ismert német tenor, Jonas Kaufmann lesz.

Bár az elmúlt évek legnagyobb operaházi beruházása, az Eiffel Műhelyház hivatalos átadása márciusban – a veszélyhelyzet miatt – meghiúsult, a munkálatok az előadások számára ellehetetlenült időszakban is folytatódtak.

Megtörtént a komplexumot körülvevő park tereprendezése és füvesítése, elkészültek a parkolók, és kiépítették a teljes közönségforgalmi közlekedési rendszert. Az így létrejött egyhektáros szabadtéri közösségi teret Kodály Zoltánról nevezik el.

Fotó: Magyar Állami Operaház/ Rákossy Péter

Az augusztusi gálán 20 magyar operaénekes három magyar karmester vezényletével, valamint az Opera zenekarának és énekkarának közreműködésével ad elő egy-egy népszerű áriát – a művészeket az Opera az elmúlt időszak legtöbbet veszített magánénekesei közül válogatta.

A sztárvendég Jonas Kaufmann német tenor lesz, aki erőteljes hangjával, egyedi hangszínével és tűpontos intonációjával, muzikalitásával már most kiérdemli a „legendás” jelzőt. Lemezei közel másfél évtizede tarolnak a klasszikus zenei rangadókon és toplistákon, színpadi alakításai etalonnak számítanak, közvetlen és spontán stílusával pedig feledhetetlenné teszi dal- és áriaestjeit is.

Fotó: Sony Music/Gregor Hohenberg

A műsor első két részében a nemzetközi és magyar operairodalom népszerű részletei csendülnek fel Donizettitől Puccinin és Wagneren át Ránki Györgyig, de a könnyedebb műfaj felé is kitekintenek a Porgy és Bess, West Side Story és A denevér című darab részleteivel. A Parkfoglaló gálán az Opera szólistái – Balga Gabriella, Bátori Éva, Boncsér Gergely, Fodor Bernadett, Fried Péter, Haja Zsolt, Kálmándy Mihály, Keszei Bori, Kovácsházi István, László Boldizsár, Meláth Andrea, Palerdi András, Rálik Szilvia, Schöck Atala, Szabóki Tünde, Szántó Andrea, Szegedi Csaba, Szemere Zita, Szvétek László és Wiedemann Bernadett – lépnek fél év után újra közönség elé, a harmadik harmadban pedig Jonas Kaufmann válogat legkedvesebb áriáiból.

Az Opera Zenekart a magyar művészek programjában Kocsár Balázs főzeneigazgató, Medveczky Ádám korábbi főzeneigazgató és Rajna Martin ifjú karmester irányítja, utóbbi művésznek ez az este operai debütálást is jelent. Jonas Kaufmann műsorát hangversenyeinek állandó karmestere, Jochen Rieder vezényli. Eső esetén a gálaestet az Eiffel Műhelyház belső terének Óriásraktárában rendezik meg.

A Magyar Állami Operaház ügyel a hatósági előírásokra: rendezvénye 500 fő feletti, ám szabadtéri ültetett esemény. A Kőbányai útról történő beléptetéshez hőmérő kaput helyeznek el, amely az esetleg lázasan érkező vendégeket visszafordítja. A maszkhasználat – összhangban a hatályos rendelkezésekkel – nem kötelező, ám ajánlott.

Nyitókép: Magyar Állami Operaház/Rákossy Péter

A rovat további cikkei