Az erdélyi táncházzenészek idén is jótékonysági koncertsorozatot szerveznek – ezúttal a már elhunyt zenészek emléke előtt tisztelegnek. Az idei találkozók bevételéből a szervezők olyan mestereknek szeretnének méltó emléket állítani, akik már csak hírnevükben és zenéjükben vannak köztünk, ám többségük elhanyagolt, jeltelen sírban nyugszik.

Árus Feri, Csipás Marci, Csányi Mátyás, Duduj Rozi: csak pár név, akiknek zenéjét világszerte játsszák és hallgatják. Ők és a hozzájuk hasonló zenészek gazdagították az erdélyi népzene színvilágát, adták meg igazi szépségét. A felmérési munkákat a szervezők már tavasszal elkezdték, s mintegy százhúsz zenész örök nyughelyét azonosították. „Az elmúlt évben öt helyszínen rendeztünk jótékonysági koncertet, akkor a segítségre szoruló idős zenészek javára gyűjtöttünk” – értékeli az elmúlt évet Molnár Szabolcs, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének egyik alapítója. „Sikeres koncertekre emlékezhettünk vissza, amelyeket általában más rendezvényekhez kapcsolhattunk, így a gyűjtésekből befolyt összeg is jelentős volt” – mondta el.

Erdélyben idén a szervezők hét alkalmat terveznek, az első szamosújvári után november második hétvégéjén Sepsiszentgyörgy ad otthont a kezdeményezésnek a 31. Népzene- és néptánctalálkozón, majd a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, nagyváradi, marosvásárhelyi és a gyergyószentmiklósi találkozók következnek. A programsorozat utolsó állomása a budapesti Hagyományok Háza Ünnepváró vásárán tartott tánctanfolyam- és táncház lesz december 14-én. A mezőségi tánctanfolyamot lezáró bál bevételét is a jótékonysági célra ajánlják fel a szervezők.

Ádám István „Icsán” temetésén
Fotó forrása: Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központ Táncház Archívuma

A nemes célú kezdeményezés 2012-re tekint vissza, amikor az erdélyi táncházzenészek közössége idős, segítségre szoruló mesterek megsegítésére szervezett gyűjtést jótékonysági táncházakkal és koncertekkel. Immár jelképpé váltak azok a brácsaformájú dobozok, amelyekben gyűjtött adományokból a szervezők a rászorultaknak élelmet vásároltak, valamint orvosi ellátásukat támogatták. A sírfelújítási munkákra is van példa, 2011-ben Gyimesben újították fel három legendás zenész, Zerkula János, Halmágyi Mihály és Pulika János sírját.

Nyitókép: A Bartók Táncegyüttes zenekara, forrás: Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központ Táncház Archívuma