Jubileumot ünnepel a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep

Egyéb

hnmmegnyito008-600x400
Fotó:haon.hu

A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep megalapításának ötlete 1963 őszén született meg. Az először csak amatőr művészek találkozóhelyeként induló központ mára nemzetközi képzőművészeti hellyé vált ? mondta el dr. Nyakas Miklós a HNM Alapítvány Elnöke az április 25-ei megnyitón. Az elmúlt 50 év legjelentősebb alkotásai a Mazart Gelériában kaptak helyet, a közönség előtt május 18-áig áll nyitva a tárlat.

?A mentalitás, amely őseinket, a hajdúkat jellemezte ? a keménység, szorgalom, elszántás ? most is él bennünk? ? jegyezte meg dr. Cs. Varga László, Hajdúböszörmény polgármestere, aki hozzátette: a város költségvetésének jelentős részét fordítja a hagyománytiszteletről szóló rendezvényekre, irodalmi és képzőművészeti események támogatására.

Halász János, kultúráért felelős államtitkár megnyitó beszédében kiemelte, egy települést a közösség ereje tart össze, ennek pedig meghatározó eleme a kultúra. ?A Művésztelep az ország legrégebbi, folyamatosan működő képzőművészeti központja, amely mára nemzetközivé érett? ? fejtette ki Halász János, aki dicséretes kezdeményezésnek nevezte, hogy Budapest egy lelakott, korábbi gyártelepi épületében alakították ki a galériát: ?A kezdeményezés megmutatja, hogy a kultúra képes újra életet  lehelni egy elhagyatott helyen? ? mondta.

A HNM számos programmal készül a jubileumi évben: az évente megrendezett festőtáborra idén harminc alkotó kapott meghívást. Júniusban két külföldi helyszínen, a horvátországi Trogirban és a lengyel Krasnikban szerveznek bemutatót a művésztelep anyagából. Emellett a jubileumi év második felében és 2014-ben a határon túli magyarságnak is elviszik a tárlatot: Gyergyófaluban, Nagyváradon, Kolozsváron, Lendván és Kassán is látható lesz a kiállítás, amelyben a Káplár Miklós-díjjal kitüntetett művészek képei kaptak helyet. ?A Művésztelep mindig is a szabad alkotásnak adott helyet, nem határozott meg tematikát, stílust? ? hangsúlyozta  Burai István  a HNM vezetője, aki elmondta: az ünnep tiszteletére egy kiadvány is megjelent, amelyben 114 alkotó műve, kritikák és tanulmányok találhatóak. A telepen az elmúlt 50 évben 36 országból ötszáz alkotó fordult meg, 1971-ben nyilvánították nemzetközi alkotóműhellyé, 1976-tól pedig az UNESCO által is elismert nemzetközi telepek kategóriájában foglal helyet.