A színésznő nevét viselő múzeum szeretné megszerezni a filmtörténeti ereklyét, amelyet Dorothyként viselt az Óz, a csodák csodája című filmben.

A piros cipellő. Fotó: Heritage Auctions
A piros cipellő. Fotó: Heritage Auctions

2005-ben már láthatóak voltak a rubincipőcskék a Judy Garland Múzeumban: Michael Shaw gyűjtő adta kölcsön az intézménynek. A cipőket azonban ellopták, tulajdonosuk 10 millió dolláros díjat is felajánlott a nyomravezetőnek. Végül 2018-ban az FBI találta meg és szolgáltatta őket vissza Shaw-nak.

Később kiderült, hogy a tolvaj soha nem látta az Óz, a csodák csodája című filmet, és nem is volt tisztában a cipő filmtörténeti jelentőségével. Annyit tudott, hogy a cipőt egymillió dollárra biztosították, így azt feltételezte, hogy a lábbeli valódi drágaköveket tartalmaz. Amikor rájött, hogy csak vörös flitterek díszítik, átadta a cipőt egy társának.

A rubincipő hamarosan árverésre kerül a Heritage Auctionsnál, előtte pedig nemzetközi körútra viszik, többek között New Yorkban, Londonban és Tokióban is kiállítják. A Judy Garland Múzeum szeretné megszerezni, ezért gyűjtést szerveztek azért, hogy decemberben ők is licitálhassanak a 3,5 millió dollárra becsült lábbelire.

A rubincipőből egyébként négy pár létezik, ezekből egy látható a washingtoni Smithsonian Amerikai Történeti Múzeumban, egy másik pedig a Los Angeles-i filmmúzeumban (Academy Museum of Motion Pictures).

A cikk forrása itt olvasható.