Vérében van az irodalom. Vagy ahogyan ő fogalmaz, számára az irodalom világnézet. Pedig volt idő, amikor indiai nagykövetnek készült. A Hajógyár Életút című sorozatának vendége Juhász Anna Prima Primissima díjas irodalmár.

A kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc költő lányaként már a kezdetektől körülvették a könyvek és az irodalom. Juhász Anna az elmúlt közel két évtized alatt a hazai irodalmi élet egyik fontos katalizátora lett. Irodalmi szalont működtet, rendhagyó irodalomórákat tart, telt házas esteket és beszélgetéseket szervez Kárpát-medence-szerte. Célja, hogy minél többek számára váljon a mindennapok részévé az olvasás és az irodalom.

„A Gutenberg-galaxis működik és működni is fog. Mindig lesz arra igény, hogy kinyisd azt a könyvet és figyelmet, türelmet adj annak az embernek, aki ott van. Az irodalom nem tantárgy, az irodalom világnézet.”

Az idei vidéki országjárást egy 120 fős településen, Viden indította Juhász Anna Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, ahová egy József Attila-előadást vittek el.

„Izgultunk, hogy délután kettőre összejönnek-e az emberek. Aztán elkezdtek érkezni, és csak érkeztek és érkeztek az érdeklődők. A végén sokaknak már csak állóhely maradt. A célunk az, hogy kézzelfoghatóvá tegyük az irodalmat, hogy megmutassuk, ez a közös kincsünk, és ezt csak úgy lehet, ha nem tartunk távolságot a közönségtől. Hasival (Vecsei H. Miklós) és Gergővel, a dalokkal és versekkel, néhány személyes történettel ezt sikerül is elérnünk.”

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

Vajon miért fontos helyszín az életében a Fővárosi Állat- és Növénykert majomháza, és milyen tervei vannak az irodalmárnak édesapja centenáriumára? Kiderül a Hajógyár Életút című sorozatának friss epizódjából.