Hétköznapi cirkuszaink címmel egyedi művészeti és egészségmegőrző programot hoz létre májusban Juhász Kata Társulata. Az események helyszíne három budapesti szabadtéri edzőpálya, a  Zsigmond téri, a Máriaremetei és a Mechwart ligeti.

Juhász Kata Társulat: Hétköznapi cirkuszaink
Fotó: Lóky Tamás

A térspecifikus performanszokon a társulat igénybe veszi a szabadtéri edzőpályák különböző használati tárgyait. Az előadás nélkülözhetetlen és szerves résztvevői az edzőpályára kijáró emberek és a vállalkozó kedvű alkalmi látogatók.

A Juhász Kata Társulat előadói között vannak táncosok, akrobaták, valamint artisták is. Azonban a közös megmozdulások nem igényelnek semmilyen akrobatikus vagy speciális képességeket. Minden mozgást kedvelő gyereknek és felnőttnek kellemes kikapcsolódást, izgalmas játékot, közös élményszerzést jelenthetnek ezek a programok. Az előadások szakítani kívánnak azzal a hétköznapi berögződéssel, hogy a mozgás, az edzés magányos, unalmas, ismétlődő mozdulatsorozatokból álló sportolás.

A Hétköznapi cirkuszaink programsorozat kísérletet tesz arra, hogy a koreográfia eszközeivel játékossá tegyék a közös testmozgást a pálya eszközeinek kreatív alkalmazásával. Mindeközben a kívül maradó nézők számára a látványosságot nem kizárólag az akrobatikus teljesítmények nyújtják, hanem a csoportos feladatsorozatokból építkező koreográfia is. Cél a helyi közösségek, az edzőpályára járó, ott tornázó kerületi lakosok megszólítása és bevonása a nyitott műként jellemezhető előadásba. Az előadásokhoz kapcsolódva  videós adatbázist hoznak létre, ahol a szabadtéri tornaeszközökre kiragasztott QR-kódokon keresztül mindenki számára elérhetőek a gyakorlatok.

Helyszínek és dátumok
2024. május 4., szombat, Zsigmond tér, kültéri edzőpálya: 19.00-től közös bemelegítés, 20.00-kor előadás
2024. május 12., vasárnap, 2. Máriaremetei Közösségi Liget: 19.00-től közös bemelegítés, 20.00-kor előadás
2024. június 1., szombat, Mechwart liget, kültéri edzőpálya: 19.30-tól bemelegítés, 20.30-kor előadás

A mindhárom helyszínen megtalálható, különböző nehézségű gyakorlatokat tartalmazó videó-adatbázis mellett a programsorozat megkoronázása a különböző korosztályokat megcélzó, többgenerációs tánccirkuszi előadás az egyes edzőpályákon.

Minden előadás ingyenes.

A Juhász Kata Társulat - Hargitay Ákossal (Cie. Two in one) együtműködésben - Hétköznapi Cirkuszaink című programsorozata a Budapest 150 Emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány, a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósul meg.