A modern magyar kerámia megteremtőjeként számon tartott Gádor István hagyatéka, saját kiemelkedő darabjai mellett a kor legnagyobb művészeitől kapott festményei és szobrai is szerepelnek a BÁV 75. Művészeti aukciójának kínálatában. A hagyaték darabjait most először láthatja a nagyközönség.

Gádor Istvánnak (1891-1984), a modern magyar kerámia megteremtőjének csaknem 30 alkotást felvonultató kerámiagyűjteménye az állandó megújulásban lévő életművet öleli fel: a kubista alkotásokat idéző és a népi motívumokat felelevenítő daraboktól a ma is modernnek ható absztrakt faliképeken és a Picasso világát felelevenítő, festett emberalakos kerámiákon keresztül a szoborszerű kísérleti alkotásokig.

Gádor István: Jugendstil virágtartó

 A művész hagyatékában legféltettebb saját művei mellett barátaitól kapott festmények és szobrok is találhatók. Gádor István az 1920-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, tőle kapta a Budakeszi gépház vörös kéménye című festményt, amelyre 4,8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Dési Huber István: Budakeszi gépház vörös kéménye

Gyakori vendég volt nála Kmetty János, Scheiber Hugó, Bene Géza és Pekáry István is, akiktől ugyancsak szerepel egy-egy műalkotás a kínálatban. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől és Mattioni Esztertől is őriz műveket.

Az aukciósház november 17-ig ingyenesen látogatható kiállítása az első, és minden bizonnyal az utolsó alkalom, amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség.

Az aukció további tételei között szerepel Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmányát: az Anya gyermekével II. című alkotás kikiáltási ára 28 millió forint. Licitálhatnak az érdeklődők Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére is, amelynek kikiáltási ára 38 millió forint lesz.
A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért és Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér érett korszakából származó egyik alkotása, A ragadozó is megtalálható. A kép kikiáltási ára 4,8 millió forint.

Fabergé

A műtárgynapon az érdeklődőket gazdag Zsolnay-anyag várja, amely idén először modern alkotásokkal is kiegészül. Mindezek mellett a kínálatban megtalálhatók még párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint díszített kardok és szablyák is.

A november 19-ei ékszernapon a klasszikus ékszerek mellett olyan nagy márkák darabjait árverezik el, mint a Cartier, a Tiffany, a Gucci, a Chopard vagy a Van Cleef & Arpels. Az ezüstök között különféle kínálók, evőeszközök, porcukorszórók és gyertyatartók mellett a Podmaniczky vagy éppen a Zichy család ezüsttálcájára is licitálhatnak az érdeklődők. A tételek közül kiemelkedik a Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra, amelynek kikiáltási ára 5,5 millió forint.

Nyitókép: Gorka Géza: Art deco kosfejes kínáló