A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Az elismerést Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át péntek este a budapesti 6Színben a G.Ö.R.CS. előadása után.

438174017_461840169744739_7943704662008386343_n.jpg
Pócza Zoltán és Kálid Artúr a Szabadtéri Színházak Szövetségének díjával. Fotó: Szabadtéri Színházak Szövetsége

A szakmai szervezet egyhangú szavazással ítélte oda a színművésznek a díjat, amelyet a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatójáról neveztek el. A díjátadás hagyományosan azt is jelzi, hogy elindult a szabadtéri színházak szezonja.

Kálid Artúr rendszeresen játszik nyári színházakban. Az első szabadtéri fellépése még főiskolásként volt a Margitszigeten 1991-ben a Porgy és Bess előadásában. Többször szerepelt például Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron és a Veres1 Színház fesztiválján, a Kőszegi Várszínháznak pedig eddig négy produkciójában játszott. A Várszínház következő előadásán júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét alakítja majd.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége idén is megrendezi a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyet azzal a céllal hoztak létre 2022-ben, hogy saját nyári előadásaik eljussanak máshova is. Az idei harmadik találkozón a Kultkikötő három helyszínén, Balatonbogláron, az Alsóörsi Amfiteátrumban és Balatonszárszón hét előadást láthat a közönség.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége a napokban tartott közgyűlésén újabb intézmény felvételéről határozott, ezzel 17-re bővült a szervezethez tartozó tagok száma, így ez az egyik legnagyobb színházszakmai társaság Magyarországon.