Május 28-án a Quasar Szaxofonkvartett ad különleges koncertet az ÚjLélekZene-sorozat keretében.

A Quasar Szaxofonkvartett. Fotó: Georges Dutil
A Quasar Szaxofonkvartett. Fotó: Georges Dutil

Az ÚjLélekZene-sorozat hetedik éve tölti meg Budapest kiváló akusztikájú templomtereit kortárs zenével, klasszikus zenével és improvizációval. A sorozat művészeti vezetője a kanadai–magyar karmester-zeneszerző, Ajtony Csaba.

A kortárs zene iránt elkötelezett Quasar Szaxofonkvartett fókuszában a modern zenei repertoár bővítése és a kortárs művek népszerűsítése áll. A kvartett különleges előadásokat rendez: rendszeresen játszanak szimfonikus zenekari kísérettel, akusztikus vagy elektronikus formában, de fontos számukra az improvizáció is.

Az elmúlt évtizedekben több száz új művet rendeltek és mutattak be Kanadában és a világ más pontjain, így számukra készült a programon szereplő több mű, így két magyar zeneszerző, a Kanadában élő Ajtony Csaba és a Norvégiában alkotó Bíró Dániel Péter műve is. A koncerten elhangzik a nemrég elhunyt magyar zeneszerző-géniusz, Eötvös Péter Lectures différentes című darabja is, így a programot a szervezők az ő emlékének ajánlják.

A koncerten elhangzó művek:

Claude Vivier: Pulau Dewata (1977)

Bíró Dániel Péter: Udvarim Achadim (2010–2023)

Émilie Girard-Charest: Bestiaire (2018)

Ajtony Csaba: Gossamer (2019)

Analia Llugdar: Cathédrale Lumière (2013)

Eötvös Péter: Lectures différentes (2014)

A koncert a Sonus Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásában valósul meg.