A Márta István zeneszerző által létrehozott Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989. augusztusában rendezte meg az első Kapolcsi Művészeti Napokat, amely 1995-től Művészetek Völgye néven vált Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljává.

A kapolcsi civil szervezet 2015-től résztulajdonosi minőségben vesz részt a fesztivál életében.

Az alapítók és a valahai szervezők elhatározták, hogy júliusban Kapolcstól a Völgyig címmel háromnapos eseménysorozatot hoznak létre, de ezt a pandémia miatt az idén nem tudták megvalósítani.

A Völgyfutár első száma

A kiállításon a látogatók megtekinthetik a 78 számot megélt, 1989-től 2012-ig között szerkesztett Völgyfutár című fesztivál- és faluújság különböző számait, csakúgy, mint a már „történelminek” nevezhető műsorfüzetekből, ősi információs táblákból, fotókból álló kiállításrészeket. „Talpalatnyi virágos mező” című miniinstallációval emlékeznek vissza az 1989-es kerámiatulipánokra, és látható lesz a VölgytörtéNet print-táblasorozata is, amely az 1989-2014. közötti időszakot dolgozza fel.

A kiállítások Bogdán Gábor főkurátor tervezésében és kivitelezésében valósulnak meg és egész évben látogathatóak lesznek.

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.