Kapuk_kiallitas-megnyito
Máté Hunor
“A festés, rajzolás volt számomra az, amiben megtaláltam valamiféle időtlenséget” – nyilatkozott korábban gyermekkoráról Máté Hunor, aki a sportolói karrier mellett talált vissza a képzőművészethez. Talán éppen a művésztelep falai között tette meg első lépéseit gyermekként, szülei ugyanis korábban itt alkottak.
Hodmezovasarhelyi_Muvesztelep
A Hódmezővásárhelyi Művésztelep

A művész jelenleg is a 2016-ban felújított Hódmezővásárhelyi Művésztelepen dolgozik, abban a műteremben, amit egykori mentoráról, Csikós András festőművészről neveztek el. Mindemellett a vásárhelyi Hód Úszó Sportegyesület munkáját segíti, korábban pedig úszóként vett részt osztrák színekben a pekingi és a londoni olimpián.

Kapuk_kiallitas-megnyito_3

“A kapu választ, nem az ember” – idézte Jorge Luis Borgest Borbély László, a művésztelepet működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. operatív igazgatója a kiállítás megnyitásán.

Máté Hunor művészetében a kapu számos dimenziója jelenik meg, ami egy fiatal alkotó esetében az érett alkotói világba való belépés, átlépés lehetőségét testesíti meg, a választás véglegességét, a saját alkotói út megtalálását jelenti – vélekedett. “Máté Hunor ezzel a kiállítással átlép egy újabb kapun, és reméljük, hogy ennek a kapunak az építésében a MANK-nak is volt része” – fogalmazott Borbély László.

Kapuk_kiallitas-megnyito_5
Borbély László, a MANK operatív igazgatója és Máté Hunor művész

A művész a különféle anyagok együttes használatával plasztikáiban kihasználja a kontrasztra épülő lehetőségeket, a felületek megmunkálásának változatosságával. Még szobrászatában is keresi a színekben rejlő lehetőségeket hangulatkeltő eszközként, amellyel a térhez való viszonyunkat is befolyásolni tudja. Bátran bánik a színekkel a festményeiben is, amelyek vissza-visszautalnak sportélményeire: hol egy téli megméretés, hol egy nyári olimpia sziluettjei bontakoznak ki a lendületes ecsetvonások mögött.

Kapuk_kiallitas-megnyito_2

Régóta foglalkoztatja a kapu témája Máté Hunort, amely művészeti koncepciójában nem csupán funkcionális, dekoratív tárgyként, hanem műtárgyként is hangsúlyt kap – mondta el Képíró Ágnes művészettörténész a megnyitón. “A be- és kilépést, az átjárást jelenti két állapot, két világ, fény és sötétség, valóság és azon túli között. A kapu a maga állandóságában az örök változó, motívuma hagyományosan összeköt, és átenged, mint a híd.”

Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu