Kapuk címmel nyílt meg Máté Hunor festőművész kiállítása a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen március 22-én. A festményekből és bronzszobrokból álló tárlat alkotásai között megjelenik az átjárást szimbolizáló kapu tematikája, és visszaköszönnek a művész sportélményei is.


kapuk_kiallitas_megnyito_600x413.png
Máté Hunor
"A festés, rajzolás volt számomra az, amiben megtaláltam valamiféle időtlenséget" - nyilatkozott korábban gyermekkoráról Máté Hunor, aki a sportolói karrier mellett talált vissza a képzőművészethez. Talán éppen a művésztelep falai között tette meg első lépéseit gyermekként, szülei ugyanis korábban itt alkottak.

hodmezovasarhelyi_muvesztelep_600x399.png
A Hódmezővásárhelyi Művésztelep

A művész jelenleg is a 2016-ban felújított Hódmezővásárhelyi Művésztelepen dolgozik, abban a műteremben, amit egykori mentoráról, Csikós András festőművészről neveztek el. Mindemellett a vásárhelyi Hód Úszó Sportegyesület munkáját segíti, korábban pedig úszóként vett részt osztrák színekben a pekingi és a londoni olimpián.

"A kapu választ, nem az ember" - idézte Jorge Luis Borgest Borbély László, a művésztelepet működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. operatív igazgatója a kiállítás megnyitásán.

Máté Hunor művészetében a kapu számos dimenziója jelenik meg, ami egy fiatal alkotó esetében az érett alkotói világba való belépés, átlépés lehetőségét testesíti meg, a választás véglegességét, a saját alkotói út megtalálását jelenti - vélekedett. "Máté Hunor ezzel a kiállítással átlép egy újabb kapun, és reméljük, hogy ennek a kapunak az építésében a MANK-nak is volt része" - fogalmazott Borbély László.


kapuk_kiallitas_megnyito_5_600x400.png
Borbély László, a MANK operatív igazgatója és Máté Hunor művész

A művész a különféle anyagok együttes használatával plasztikáiban kihasználja a kontrasztra épülő lehetőségeket, a felületek megmunkálásának változatosságával. Még szobrászatában is keresi a színekben rejlő lehetőségeket hangulatkeltő eszközként, amellyel a térhez való viszonyunkat is befolyásolni tudja. Bátran bánik a színekkel a festményeiben is, amelyek vissza-visszautalnak sportélményeire: hol egy téli megméretés, hol egy nyári olimpia sziluettjei bontakoznak ki a lendületes ecsetvonások mögött.

Régóta foglalkoztatja a kapu témája Máté Hunort, amely művészeti koncepciójában nem csupán funkcionális, dekoratív tárgyként, hanem műtárgyként is hangsúlyt kap - mondta el Képíró Ágnes művészettörténész a megnyitón. "A be- és kilépést, az átjárást jelenti két állapot, két világ, fény és sötétség, valóság és azon túli között. A kapu a maga állandóságában az örök változó, motívuma hagyományosan összeköt, és átenged, mint a híd."

Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu