Van, ahol a Jézuska, máshol a Mikulás vagy Télapó hozza az ajándékokat, de bárhogy is, a december a legtöbbünk számára ünnepi időszak. Azonban vannak olyan különös helyek is, ahol egész évben tart a karácsony. Ezekből hoztunk egy virgácscsokorra valót.

Lappföldi Mikulásfalu

Mi mással is kezdhetnénk a gyűjtést, mint a Mikulás finnországi lakhelyével. Az egész évben látogatható tematikus faluban nemcsak a Mikulással és manóival, de a feleségével is találkozhatunk, levelet írhatunk barátainknak a postahivatalából, megsimogathatjuk a rénszarvasait és átkelhetünk az Északi-sarkkörön is. Ha szerencsénk van, akkor az északi fényt is megpillanthatjuk.

Manófalva Finnországban

Ha már a Mikulás földjén vagyunk, ne hagyjuk ki a manók faluját sem, ahol egy közel tizenkétezer darabos gyűjtemény – régi karácsonyfadíszek, képeslapok, játékmackók, babák – repítenek vissza egy nosztalgikus korba.

Karácsony Múzeum Salzburgban


656dfba6e383db3a77aa2ce8.jpg
Fotó: Shutterstock / Calin Stan

Mozart városa minden évszakban varázslatos, ahogy a Karácsony Múzeuma is, amely egész évben várja a látogatókat. A több mint ötven éve gyűjtött kollekció alapját kezdetben a különböző adventi naptárak adták, ma már karácsonnyal kapcsolatos könyvek, modellek, babaházak, betlehemek, díszek arzenálja várja a látogatókat.

Rothenburg ob der Tauber-i Karácsony Múzeum

Az első feldíszített karácsonyfákról a 16. században tettek írásos említést francia nyelven. Akkor még almával, magokkal, mézeskaláccsal, papírvirágokkal, sőt, akár sajtokkal és felvágottakkal is díszítették a fát, amit aztán a gyerekek lelegelhettek. A német területeken a 19. században terjedtek el szélesebb körben, a változatos díszítések már a társadalmi státuszra is utaltak. A Rothenburg ob der Tauber történelmi városközpontjában található Német Karácsony Múzeum a különböző karácsonyi hagyományokat mutatja be, különös tekintettel a karácsonyfadíszítés evolúciójára.

Szentendrei Karácsony Kiállítás és Üzlet

Nem kell feltétlenül külföldre utaznunk egy kis karácsonyi hangulatért. Az egész évben nyitva tartó bolt és múzeum különféle karácsonyi trendeket mutat be az 1830-as évektől  napjainkig. A kiállított régi díszek, gömbök mellett egészen újszerű figurákkal is találkozhat a betérő, például aranyszínű medúzával vagy snowboardozó Mikulással is.

Mikulás Háza Múzeum a Fülöp-szigeteken

Milyen lehet a hőségben karácsonyozni, például a Fülöp-szigeteken? Az Antipolóban található múzeum miniatűr Mikulásfaluval, betlehemekkel, Lego-kiállítással, Grincs-szobával vár, és még azt is megnézhetjük, hogy a Mikulás manói hol és hogyan készítik el a gyerekek játékait. Akár a monszun idején is.

Karácsonyi kastély Ohióban

Tetszik vagy sem, amit ma a karácsonyról gondolunk, nagyban befolyásolta a hollywoodi filmgyártás is. A világ legnagyobb, magántulajdonban lévő, karácsonyi filmes kellékeket és jelmezeket bemutató gyűjteménye az Ohio-i Karácsonyi kastélyban látható, olyan jobb és kevésbé élvezhető filmeket is megidézve, mint a Grincs, a Ki segít a Mikulásnak?, a Télbratyó, a Télapu, a Hull a pelyhes vagy a Karácsonyi ének.

Mikulásfalva Indianában

Hol máshol hívhatának egy egész falut Mikulásnak (Santa Claus), mint az USA-ban? Az egész évben nyitva tartó látványosságban 19. századi épületek, Mikulás-templom, egy hatméter magas Mikulás-szobor, múzeum és postahivatal is várja a karácsonyrajongókat. Ez utóbbi épület a manók főhadiszállása is, akik az itt feladott, több ezer levélre egyenként, személyre szólóan válaszolnak.

Nyitókép: egy Mikulás Lappföldön. Fotó: AFP / Jonathan Nackstrand