A Szolnoki Művésztelep – Kert galériában Karátson Gábor Goethe Faust című művéhez készített illusztrációiból nyílik kiállítás csütörtökön.

„Karátson Gábor (1935–2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagy lélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait” – mondta Bellák Gábor, a kiállítás kurátora.

A
Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely által létrehozott tárlat az alkotó
művészi sokoldalúságát jeleníti meg az irodalmi és képzőművészeti vonatkozások
reprezentatív bemutatásával.

„A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek és a művészről készült fényképek egészítik ki” – tette hozzá a kurátor.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője Karátson Gábor munkásságáról szólva elmondta: „Bármilyen műfajhoz, bármely megszólalási módhoz is fordult, megkérdőjelezhetetlenül jelentőset alkotott. Életműve, a létrehozott művei, az alkotási folyamatot jellemző művészetfilozófiai megközelítései és fáradhatatlan közéleti tevékenysége mind-mind olyan értéket hordoznak, melyeket külön-külön, de önnön komplexitásukban is meg kell ismernie a következő generáció tagjainak.”

A MANK az archívum létrehozásával nemcsak konzerválja Karátson Gábor páratlan életművét, de igyekszik azt széles körben meg is ismertetni. Ennek részeként jött létre a szolnoki kiállítás is. A mostani tárlatot több hasonló is követi a közeljövőben. Emellett az alkotások katalógusban is megjelennek.

A Karátson Gábor Goethe Faustjához készült illusztrációit bemutató kiállítás 2021. október 10-ig tekinthető meg a Szolnoki Művésztelep – Kert galériában hétfőtől szombatig, 9 és 16 óra között vagy előzetes egyeztetés szerint.

Nyitókép: Karátson Gábor Kossuth-díjas festőművész, József Attila-díjas író a budapesti műtermében készül az Olaf Palme Házban szeptember 28-án nyíló VIII. Állami Művészeti díjazottak kiállítására. Fotó. MTI/Czimbal Gyula