Lantos: A kör végtelensége címmel nyílik április 13-án a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria tárlata Balatonfüreden.

Részlet Lantos Ferenc Körkompozíció című munkájából
Részlet Lantos Ferenc Körkompozíció című munkájából

Dr. Mészáros Flóra, a tárlat kurátora elmondta, a művész nemzetközi ismertségét erősítve bebizonyítja, nemcsak a hazai geometrikus ábrázolás egyik kiemelkedő alakja Lantos Ferenc, hanem a nemzetközi szakmai élet egyik izgalmas és úttörő alkotója is. A nemrég megjelent Lantos-monográfia kötetben is szereplő műtárgyak mellett eddig soha nem látható művekkel több mint ötven alkotást láthat a közönség. A kiállítás a galéria saját műtárgyai mellett magán- és közgyűjteményekből, többek között a pécsi Janus Pannonius Múzeumból vagy a Budapest-A. Gyűjteményből, a budapesti Hatvani M. Gyűjteményből vonultat fel munkákat.  

Lantos Ferenc többek között a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjjal is kitüntetett festő- és vizuális művész, a nem ábrázoló művészet ikonikus figurája, a hazai műkereskedelemben a kortárs művészeti színtér egyik legsikeresebb nonfiguratív alkotója. A Lantos: A kör végtelensége című kiállítás Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. A tárlat kiemeli Lantos világszínvonalú megoldásait, pionír szerepét a nonfigurációban. Amikor Lantos amerikai kortársai a pop art és a geometrikus absztrakt friss szellemében élnek a kör adta lehetőségekkel, vagy nyugati geometrizáló festők a kört az illúzió jelenségével kapcsolják össze, ő az elzárt szocialista szellemben, a párhuzamos minták ismerete nélkül ért el eredményt az 1960-as években. 

Lantos kutatója, a kurátor dr. Mészáros Flóra az alkotó életművét (kiemelten a legfontosabb periódusait, azaz az 1960-as és 1970-es éveket) a kör motívum változatai alapján tematikus egységekbe rendezi. Így bemutatja a kört mint a természetbeni motívumot (kör mint égitest, a virágban fellelhető forma), továbbá annak a tisztán geometrikus használatát vagy a matematikai eljárások eszközeként megjelenő körformát, a nonfiguratív és a figuratív világ közötti átmenet példáját (a tulipános művek köreredetét) és a különböző műfajokban való érvényesülését. A tárlaton a közönség olaj- és vízfestményei mellett grafikáival, szobraival, üvegfestményterveivel, épület- vagy önálló zománcaival is találkozhat, sőt a tárlaton egy teljes épületfríz megjelenik. Egy land art installáció (műfüves talajon a tulipános művek természetbe helyezése) megidézi Lantos tettyei parkba készült művét, amely meghatározó a hazai land art történetében.

A kiállítás 2024. április 28-ig látogatható.