A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott 550 ezer forintos díjban részesült a második helyezett, Xantus Gábor és Xantus Áron Két pont között a végtelen című filmje, amely Kányádi Sándor költőt mutatja be.

A harmadik helyezettnek járó 250 ezer forintos díjat Debreceni Kamilla és Balla Béla Úgy hívnak, hogy Péter-kő – Matl Péter című filmje kapta.

Több különdíjat és egy közönségdíjat is kiosztottak. A 300 ezer forintos közönségdíjat A Canga – brazíliai magyar étterem című filmjéért a Brazíliában élő Costa Henryco brazil–magyar alkotó vihette el.

 A KESMA által felajánlott 800 ezer forintos, a legjobb operatőrnek járó különdíjat a felvidéki Tomojka Vojtko Béla érdemelte ki.

Különdíjban részesült mások mellett a gyergyószentmiklósi Zsigmond Attila és Zsigmond Hajnal A gyimesi gardonkészítő, Borbás Edina és Németh László Zsidó ősök nyomában, Ábrahám Vera, valamint Magyari Tekla és Simó Csaba Fától fáig című alkotásai.

A versenyen az internetes közönségszavazás alapján 19 film jutott a döntőbe.

A díjazottakat közülük választotta ki a zsűri, amelynek elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező és Kozári Réka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője voltak.

Az augusztus 26. és 29. között rendezett 7. Kulturális Filmek Fesztiválján olyan portréfilmek szálltak versenybe, amelyek a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben továbbéltető embereket mutatnak be.

A nyitóképen a kárpátaljai TV21 Ungvár munkatársai. A K. Debreceni Mihály és Bereczky Tamás által készített Csitirió című, Pál Lajos zenész, zenetanár életéről szóló kisfilm különdíjban részesült. Forrás: Kárpátaljai Igaz Szó