Kávé - kultúrával

Egyéb

     Az olasz kávéitalok elkészítésének mestere, azaz egy barista bemutatójával nyílt meg szerda délután Székesfehérvár új kávézója, a Mokka. A minőségi kávé mellett kisebb kiállítások és családias hangulatú kulturális rendezvények is várják a jövőben az ide betérőket.

      A megnyitón Hajdu Zoltán, a kávézó tulajdonosa elmondta, két éve talált rá az akkor még fotós üzletként használt helyiségre. A felújítás terveit a műemléki építészet kiváló ismerője, Schulz István készítette. A belső építészet Görgényi Judit munkája, aki 2006-ban "Az év belső építésze" címet is elnyerte.
      A kávé kiválasztásában szintén a minőség volt a legfőbb szempont. A Magyarországon először itt kóstolható Costadoro egy több mint százéves múlttal rendelkező torinói pörkölőüzemben készül hagyományos olasz eljárással. A szemeskávét minden reggel frissen őrlik a kávézóban.
       A bemutatón Senkáriuk András, a Barista Hungary szakoktatója is elismeréssel szólt a tulajdonos által választott kávékeverékről. Az ugyanis 90%-ban arabika fajtájú kávéból készül, azaz rendkívül gazdag aromájú. Tartalmaz jó minőségű robusztát is, amely magas fehérjetartalma miatt hozzájárul ahhoz, hogy az espresso tetején jellegzetes vastag krém képződjön a készítéskor. Ez akadályozza meg, hogy az aromák elillanjanak, míg a kávé a vendég elé kerül.
      A Mokkába betérő vendégeket hangulatos dzsessz és komolyzene fogadja, az asztaloknál friss újság várja. A kávézó mindezek mellé kulturális csemegéket is kínál. A nyitáskor Hegedűs 2 László fotóművész képei láthatóak a falakon, amelyeket grafikusok és festőművészek alkotásai egészítenek majd ki.