Varga Lívius szerint akkor jön az ihlet, „amikor beáll az univerzum, és te vagy a szócsöve”, azonban ezt a pillanatot nem lehet kigyakorolni, max kivárni. Így volt ez a Magam adom esetében is, ami nem véletlenül lett a hazai alternatív zene egyik legkedveltebb himnusza.

Palya Bea egy gyönyörű szerelmes verset ír a dalhoz/a dalról, ami elmondása szerint minden élethelyzetben segítséget nyújthat, még akkor is, ha a COVID épp leállásra kényszeríti a teljes zeneipart.

A kimondhatatlan nyelvtörő, ami heteket, hónapokat vett el a gyerekkorunkból, a Subscribe basszusgitárosát, Kis Anga Miklóst is megihlette. Biztos vagyok benne, hogy ha ez a szám nem születik meg, még mindig nem tudnám kimondani ezt a sort.

„Egy szerzői kudarc, amiből sokat tanultam − a prozódia.” Balasi Ádám videójában egy olyan jelenségről mesél, ami rengeteg zenészt érint, ám kevesen fordítanak rá kellő figyelmet. Tessék, itt egy gyorstalpaló, ha valaki fejleszteni szeretné képességeit:

Valószínűleg senkinek sem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a Csönded vagyok nem Noémo-szerzeménye. Ennek ellenére remekül választott a dalszerző-énekes, hiszen ez az örökzöld kötelező tananyag mindenkinek, aki dalírásra adná a fejét.

Weil András arról beszél videójában, hogyan működhet egy zenekar a karantén idején, személyes találkozások nélkül. Az Odd ID (Ethnofil) remekül feltalálta magát a helyzetben, és új tapasztalataik garantáltan hasznukra válnak majd a jövőben is.

Molnár Viktor számára a világon minden „zenél”: legyen szó a kávé csobogásáról vagy egy polcról leeső tárgyról − ő bármiben képes megtalálni az inspirációt. Bízik benne, hogy a kortárs zene hallgatása egy napon az életünk szerves része lesz.

Alpár Balázs nem szimplán zeneszerző, hanem filmzeneszerző, aki kikapcsolódásként síoktatóként dolgozik. Videójában elárulta, hogy kapcsolódik a filmekhez, hogy dolgozik együtt a rendezőkkel, és milyen hangok szólalnak meg a fejében, ha boldogsághoz, felszabadultsághoz, rettegéshez kell komponálnia.

Ismerd meg a többi videót is a #kösziadalt oldalán!

Kiemelt kép: Palya Bea/ Bogár Mariann fotója / BogArts