A Hány éves a kapitány? kimondottan felnőtteket megszólító, havi rendszerességű bábelőadások sorozata már harmadik évada fut a szegedi Kövér Béla Bábszínházban, és töretlen lelkesedéssel hirdeti: a báb nem csak gyerekjáték! Ebben a hónapban Nizsai Dániel monodrámája, A bábjátékos lesz terítéken.

Kemény Henrik Süsü-, Hakapeszi Maki- és a palacsintasütős Vitéz László-alakításain generációk nőttek fel. Március 25-én Nizsai Dániel, a budapesti Kolibri Bábszínház bábszínésze kultúrtörténeti információkkal megtűzdelt egyszemélyes előadást visz el a szegedi közönségnek, mozaikos portrét Kemény Henrikről, egy különleges emberről, akinek a sorsát a 20. századi Magyarország tragikus eseményei formálták. A bábjátékos lehetőséget ad a néző számára, hogy a Kemény Henrikről szóló életrajzi műben megismerje a Korngut-Kemény család históriáját és kálváriáját.

Nizsai az MMA ösztöndíjprogram keretében kutatta és dolgozta fel a Korngut-Kemény család történetét, azon belül is a legfiatalabb Henrik múltját, élettörténetét.

Az előadás díszlete is Kemény Henrik világába csöppent minket. Heni bácsi lakásában ugyanis tornyosultak a dobozok, ezekben mindenféle bábos eszközöket, kellékeket gyűjtött, így dobozhalomból álló labirintusrendszerré téve a lakást. Az előadás díszlete ezt a hangulatot idézi meg, a háttér egy olyan fal, ahol minden doboz egy új tér, egy ablak, mögötte pedig egy-egy új világ nyílik meg a néző számára, az előadásnak ekképpen játékos teret adva.

A bábjátékos március 25-én 19 órakor tekinthető meg a Kövér Béla Bábszínházban. Az előadást követően Kiss Ágnes igazgató Nizsai Dániellel beszélget Kemény Henrik életéről és a vásári kesztyűsbábozás európai történetéről.

További részletek itt. 

Fotók: Tóth Berta