Tavaly több ezer tárggyal gyarapodott a Tornyai János Múzeum néprajzi és helytörténeti gyűjteménye. A legérdekesebb darabokat a péntek délután nyíló, Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlatán mutatják be.

A Múzeumőr című
kiállításhoz kapcsolódó, még rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson
mutatták be a múzeum munkatársai.

Gyakran keresik meg a múzeumot magánszemélyek, hogy a családi hagyatékok között vannak olyan tárgyak, amelyeknek megőrzését nem vállalják, azonban érdemesnek tartják, hogy a régi tárgyak, emlékek a múzeum gyűjteményét gyarapítsák. Ilyenkor adományozással, vagy vásárlással kerülhetnek a közgyűjteménybe azok a helyi értéket képviselő tárgyak, dokumentumok, amelyek segítik, hogy a város múltjáról teljesebb képet kapjunk.

Bernátsky
Ferenc helytörténész a kiállított fotók és dokumentumok közül kiemelte a
kistiszai zsilip kéményének 1923-as ledöntését bemutató fotósorozatot. Benes
Gyula mérnök felvételein látható, hogy a már feleslegessé vált kémény alját az
egyik oldalán megbontották, s a kivett téglákat keményfával pótolták. Ezt
később meggyújtották, s az egyensúlyát vesztett kémény a gátra dőlt, a belőle
kinyert téglákat pedig a városi építkezések során használták fel.

Emellett láthatók esküvői és egyleti meghívók, a helyi egyesületek rendezvényeinek fotói, valamint a Kokron és Fiai Kötszövöttárugyár bővítésének dokumentumai is.

„A múzeumban nemcsak a legrégebbi korok tárgyai gyűjtjük, hiszen az is fontos, hogy a mához közelítő időszakok emlékei is fennmaradjanak” – mondta el Terendi Viktória néprajzkutató.

A néprajzi gyűjtemény fontos részét alkotják a kerámiák, közöttük a butellák, amelyek között a legrégebbi darab – a rajta szereplő évszám szerint 1820-ból – tavaly került a múzeumba. Emellett láthatók annak a drukkolóműhelynek a tárgyai, eszközei és mintái is, ahol 1920-as évektől az évszázad végéig sok-sok vásárhelyi asszony számára vittek textíliákra mintákat, hogy a hímzések azok nyomán készüljenek el.

Ezek mellett további különleges tárgyakat láthat a február 28-án, pénteken 17 órakor nyíló kiállításra érkező közönség a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában.