Tomas_Opitz_Aniko_Robitz_Peter_Timar_Barabas_Lajos_Laszlo_es_Zsolt_Peter_Barta
Opitz Tomas, Robitz Anikó, Tímár Péter, Barabás Lajos László, Borbély László és Barta Zsolt Péter
Fotó: Kocsány Kornél

A galéria vezetője, Borbély László köszöntő beszédében megemlékezett az öt éve elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfusról, a hazai avantgárd és kísérleti fényképészet egyik legmeghatározóbb alakjáról.

 

Elmondta, az Artphoto Galéria szoros együttműködésben a Barta Zsolt Péter által vezetett Kerekes Gábor Archívummal, ezt a kiállítást megelőzően már két különleges tárlattal tisztelgett a fotográfus művészete előtt és segítette a páratlan hagyaték feldolgozását.

Kerekes_Gabor_zona_2
Kerekes Gábor Zóna-sorozatának egy darabja

Itt mutatták be előszőr a Zóna című sorozat és Ismeretlen képek címmel a hagyaték más, még nem publikált művei. A jelenlegi kiállítás is ? az eredeti célhoz kapcsolódva ? egy rendkívüli fotócsemegét tartogat a fotográfia után érdeklődőknek, itt látható ugyanis előszőr a művész Alvó szépség című sorozata, mely történetesen a projekt tárgyi és szellemi alapját jelképező Mamiya C330-as fényképezőgéppel készült.

a_fenykepezogep
A Mamiya C330-as analóg kamera

 

Barabás Lajos műgyűjtő, a tárlat ötletadója kifejtette, hogy egy használati tárgy hogyan konzerválható egykori tulajdonosa szellemiségéhez méltó módon. Felidézte, hogy a kiállításon is megtekinthető kamerához Kerekes Gábor hagyatékából jutott hozzá, és fontosnak tartotta, hogy kezdjen vele valamit, ne egyszerűen csak elhelyezze a gyűjteményében.

 

Mindig nehéz helyzetben van, aki egy fennmaradt hagyatékból igyekszik hiteles, a művész szándékainak is megfelelő kiállítást rendezni. Borbély Lászlónak és Barabás Lajosnak ezt a feladatot kreatívan sikerült megoldania. A Barabás tulajdonába került, 6×6 Mamiya C330-as analóg kamera a műgyűjtő ötlete alapján négy fotográfushoz ? Robitz Anikó, Barta Zsolt Péter, Opitz Tomas, Tímár Péter ? jutott el a projekt során azzal a céllal, hogy azt új, egyedi alkotások elkészítésére használják.

Robitz_Aniko_kepei
Robitz Anikó képei
Forrás: Facebok

?Az adta az ötletet, hogy annak idején a tavaly elhunyt Fajó János festőművész, Kassák Lajos szellemi örököse és tanítványa megörökölte Kassák asztalát és festékeit, és nem félt használni és jó értelemben véve kihasználni azokat. Megtetszett ebben a történetben, hogy tárgyak, alapanyagok, velük együtt pedig egy szellemiség is áthagyományozódhat egyik művészről a másikra? ? mondta el Barabás.

Kerekes-Barabas_projekt_5

 

Az eltérő témák és megvalósítási módok eredményeként született kiállítás így többrétegű élményt nyújt, különösen azzal, hogy a felkért alkotók mellett a már említett, Kerekes ezzel a géppel készített sorozata is látható, melyet a Kerekes Gábor Archívum bocsátott a galéria rendelkezésére.

A kiállítás, noha nem sok helyet foglal, végtelenül gazdag terek közé kalauzolja el a látogatót.

 

Ayhan Gökhan

A nyitóképen Kerekes Gábor. Fotó forrása: fotomuveszek.hu