(MTI) – Mint Mihály Mária, az intézmény főigazgató-helyettese elmondta, a több mint száz plakátot, rajzot, festményt és fotográfiát felvonultató tárlat az utolsó állomása annak a sorozatnak, melynek során a Szépművészeti Múzeum a XIX. század végi “aranykor” festőinek – eddig Ferdinand Hodlernek és Gustave Moreau-nak – a munkásságát mutatta be. A június 7-ig megtekinthető kiállítás anyaga a brnói Morva Galéria, a prágai Iparművészeti Múzeum és a szintén prágai Mucha Galéria gyűjteményéből származik – tette hozzá.

 
Alfons Mucha Gismonda és Kaméliás hölgy című plakátjainak kicsomagolása közben a tárlat kurátora, Marta Sylvestrová ismertette: a Szépművészeti Múzeum termeiben jelenleg a kiállítás előkészítése és a képek ellenőrzése folyik.
 
Petr Stembera, a prágai Iparművészeti Múzeum munkatársa a festő egyik főműveként számon tartott Gismondáról szólva elmondta: a stílusteremtő plakát a korszak leghíresebb színésznőjét, Sarah Bernhardt-t ábrázolja. Mucha 1894-1895 fordulóján festette meg a plakátot, és az olyan sikert aratott Franciaországban, hogy a két művész között hosszú együttműködés kezdődött, amely Muchát világszerte ismertté tette – fűzte hozzá.
 
Jaromír Plísek, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete kiemelte, hogy országa idén az Európai Unió soros elnökeként a BTF díszvendége lesz, így egyedülálló alkalmuk nyílik arra, hogy nemzetük kultúráját “az értő magyar publikumnak” bemutassák a Vendégünk Csehország című programsorozat keretében. “A magyar közönség erősen érdeklődik a cseh kultúra iránt, és mélyen tájékozott róla” – vélekedett.
 
Mint Gál Róbert hozzátette, noha a Szépművészeti Múzeum kiállítása a programsorozat legreprezentatívabb eseménye, számos egyéb kulturális csemegével is várják a budapestieket. A Cseh Centrum munkatársa kiemelte a sorozat komolyzenei koncertjeit, melyek során külön figyelmet fordítanak Bohuslav Martinu életművére. A XX. századi cseh zene legjelentősebb zeneszerzőjének a fesztivál egyik fontos helyszíne, a Művészetek Palotája tárlatot is szentel.
 
Több kiállítás is várja az érdeklődőket az Andrássy út környékén: a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban, a Cseh Centrumban, az Artitude Galériában, valamint a Nessim Galériában.
 
Fontos programhelyszín lesz a Millenáris is: itt kapnak helyet a Kisvakond és barátai, valamint a Csehország magyar szemmel című tárlatok, a cseh sörfesztivál, valamint a Jana Koubková Quartett jazzkoncertjei – említett további eseményeket Gál Róbert.