fbpx

Amit a papír elbír

Öt vonalra rajzolt és vékony pálcikákkal összekötött, apró, fekete gombócok ? legtöbbünk számára ezt jelenti a kotta. Műveik lejegyzésére azonban számos másféle módszerrel is éltek a zeneszerzők a csupán a dallam körvonalait rögzítő gregorián írásoktól a mai gitár-akkordtáblázatokra emlékeztető tabulatúrákon át egészen az avantgárd komponisták szinte absztrakt festményt idéző, szokatlan grafikai megoldásaiig. A Zeneműtár Ezek is kották! programjának keretében nem csupán e különleges zenei írások látványos példáival ismerkedhet meg a látogató, de meg is hallgathatja az így lejegyzett műveket.
 
Hol lehetek!? Ez a kérdés, vagy felkiáltás gyakran hangzott el a „nagy földrajzi felfedezések idején”, de gyakran ma is bizonytalanok lehetünk abban, hogy éppen hol lehetünk. A könyvtár interaktív programjának keretében olyan a földrajzi helymeghatározást segítő eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyekről ma csak legfeljebb az e kérdések iránt érdeklődők tudnak. A megismerkedés mellett mérésre is lehetőséget kínálnak, valamint bemutatják, hogy a mai technika a GPS milyen újabb problémákat vet fel.
 
Origami 

A Magyar Origami Kör oktatói különböző modellekkel várják a papírhajtogatás iránt érdeklődőket.
 

A Színház és papír ? Papírszínház. Papírfigurák a világot jelentő deszkákon című program keretében mind az anyagra, mind a tartalomra vonatkozó témákat bemutatnak majd a rongypapírtól a színlapok nem papír anyagú változataiig (selyemszínlapok), a papír térbeli alkalmazásaitól (színpad- és díszletmakettek, papírmasé a színpadi illúzió eszközeként, papírszínház) a hivatalos és kevésbé hivatalos iratokig és a tartalmi cenzúra eseteiig.
 
Idén is kerékpáros körtúra lehet indulni az OSZK körül, de előtte érdemes meghallgatni Rúzsa Magdi unplugged koncertjét.
 
Részletes program és a látogatható tárlatok itt.

A rovat további cikkei