Keleti Éva 
 
(MTI) – A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megalakulásával egyesültek a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda archívumai, ezzel létrejött Magyarország legnagyobb audiovizuális archívuma – emlékeztetett a kiállítás csütörtöki megnyitóján az MTVA közszolgálati archívum és filmbeszerzési igazgatója.
    
Kálomista Zsuzsanna hozzátette: ennek a hatalmas anyagnak is egyik legértékesebb kincse az MTI archívumában őrzött több mint 13 millió fotónegatív, melynek nagy része azonban még feltáratlan. A digitalizálási és feldolgozási program egyik lépéseként a Norvég Alap támogatásával az elmúlt egy év alatt 40 ezer fotó és negatív szerkesztését, előválogatását, digitalizálását, a digitális képek retusálását, kódolását, az adatbázisban való megbízhatóbb és könnyebb keresésre alkalmassá tételét, valamint több mint tízezer képaláírás angol nyelvű fordítását végezték el az MTI munkatársai.
    
 
 
A Gödör medencéje mellett felállított paravánokon május 20-ig ennek a projektnek a képeiből látható válogatás, közben a klub kávézójában elhelyezett plazmamonitoron csaknem hatszáz képet vetítenek folyamatosan, valamint a feldolgozott fotókból ingyenes katalógus is megjelent.
    
Szalontai Kata, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkatársa felidézte, hogy 2003-ban három nem uniós állam, Norvégia, Izland és Liechtenstein hozta létre az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusokat, hogy hozzájáruljanak a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez az Európai Gazdasági Térségben. Magyarország ebből az alapból 2004-2009 között több mint 135 millió euróhoz jutott, melyet az NFÜ 99 pályázat között osztott szét; a projektek határideje április 30.
    
Mint Szalontai Kata megjegyezte, a három ország folytatni kívánja támogatási programját, a következő időszakban nagyobb keretet biztosítva Magyarországnak. A részletekről még folynak a tárgyalások, de a kulturális örökség megőrzése vélhetően továbbra is a támogatandó területek között szerepel majd.
    
 
 
A Norvég Királyság budapesti nagykövete a csütörtökön megnyílt kiállítást fontos lépésnek nevezte a közös európai örökség megőrzése szempontjából. Siri Ellen Sletner szerint ez a projekt a múltat őrzi meg a kutatók és a jövő generációk, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára.
    
A szabadtéri paravánokon nem csupán koncertek, zenés rendezvények felvételeivel találkozhat a közönség, hanem számos más tevékenység képeivel is, amelyek az 1930-as évektől 2006-ig a szórakozást, a pihenést szolgálták. Így Szörényi Levente, a Metro együttes, Kovács Kati, Lovasi András, a Sziget fesztivál és a Megasztár-döntők fotói mellett helyet kaptak olyan felvételek is, amelyek sörgyári juniálist, építőtáborozó fiatalokat, strandjeleneteket vagy húsvéti locsolkodást örökítenek meg.
    
 Presser Gábor
 
Mint a kiállítás két fotóján is szereplő Presser Gábor elmondta, az anyag egyik 1972-es felvétele az egyik legrégebbi LGT-fotó, amelyet ismer. “Emlékszem a fotózásra, körüljártuk az összes mozdonytemetőt, bár hogy végül hol készült el ez a kép, azt már nem tudom megmondani. Valószínűleg valamelyik budapesti mozdonyfordítóban” – idézte fel emlékeit.