fbpx

Csonka Pécse

 Csonka Károly

 
Csonka Károly fotóművészt elsősorban szülővárosáról, Pécsről készített épület- és városfotói tették köz- és elismertté. Munkásságát a kérlelhetetlen igényesség, a fáradságot és időt nem kímélő alaposság jellemzi. Valamennyi fotóalbuma (Pécsi Székesegyház; Ballada a városról; Pécs egykor és ma; A város mindörökre; Szeged; Győr) a szakma és a művészetbarátok egyöntetű elismerését vívta ki.
 
Művészi ambícióinak formálódására minden bizonnyal nagy hatással volt a város pezsgő, progresszív kulturális élete. Tagja volt a Mecseki Fotóklubnak és annak keretén belül működő Focus Csoportnak, akik meghökkentő témájú és technikái fotóikkal nemzetközileg is számos elismerést és díjat nyertek el a hatvanas- hetvenes években. Ugyanilyen fogékony volt a város múltjára, és különös szeretettel örökítette meg kamerájával az épületeket; ornamentikákat, homlokzatokat, kapualjakat – türelemmel kivárva a megfelelő fény-árnyék viszonyokat, akár többször is visszatérve a helyszínre, akár százszor is megismételve a felvételeket. Érdekelte a város ipari múltja is. Alkalmazott fotósként dokumentált szénfejtőket, holdbéli tájakat, posztmodern épületeket. A sors közbeszólt és megakadályozta, hogy kipróbálja a számítógépes képalkotás lehetőségeit. Így analóg technikával készült képei nem rejtik magukban a digitális újrakomponálás nyugtalanító variánsait, hanem hűen őrzik az általa megfigyelt és kiválasztott valóságot, az ábrázolás tényszerűségét és hitelességét.
 
Csonka Károly életében számos hazai és külföldi díjat nyert el, vett részt egyéni és csoportos kiállításon. Életműve több ezer fotót jelent, aminek gondozására a barátok és a család alapítványt hoztak létre.

A rovat további cikkei