fbpx

A Dizájn Városa lett Graz

 
 
(MTI) – A stájerországi tartományi székhely mellett Berlin, Sanghaj, Szöul, Buenos Aires és még öt másik város büszkélkedhet a formatervezés városa címmel.
    
Az előfeltételek közé tartozik például, hogy a városban életteli legyen a formatervezési ipar, a város erőteljes arculattal és modern formatervezési képzési központokkal rendelkezzen. 
    
Stájerország „fővárosában” és vonzáskörzetében 40 ezer munkahelyet foglal magában és évente 1,5 milliárd euróval járul hozzá az értékteremtéshez a dizájn ágazat. Ez a tartományi gazdasági termelés 14 százalékát teszi ki – mondta el Christian Buchman tartományi gazdasági tanácsos.
    
A Dizájn Városai tagjaként Graz a jövőben kedvezményezettje lehet az UNESCO nemzetközi hálózatokat, információ- és tapasztalatcserét támogató tevékenységének, használhatja a szervezet logóját a rendezvényeihez és hírt adhat annak honlapján programjairól. Anyagi támogatás nem jár a címmel.
    
A címet az UNESCO 2004-ben alapított Kreatív Városok Hálózata kezdeményezésének részeként ítélik oda. A hálózathoz csatlakozó városok mindegyike hozzájárul valamilyen módon – a film, a zene, a dizájn, a gasztronómia, a média, a kézművesség vagy az irodalom révén – az ENSZ-szervezet feladatához, a kulturális sokszínűség és a városok szociális, gazdasági fejlődésének támogatásához.
 

A rovat további cikkei