fbpx

Egy kultúrateremtő művész - Kodály-kiállítás az OIK-ban

 

(MTI) Sárközi Andrea, az OIK Zeneműtárának vezetője elmondta, hogy 20 nagy tablón mutatják be a 130 évvel ezelőtt született zeneszerző életművét, családját, gyűjtőútjait és eredeti kottáinak fakszimile kiadását. Az egyik tablón az 1926-ban bemutatott Háry János daljátékból is láthatók jelenetek, de képek és dokumentumok idézik meg a Psalmus Hungaricus és a Székelyfonó bemutatóját is. 

Az Eősze László zenetörténész által összeállított tablók segítségével az érdeklődők megismerhetik Kodályt, a nagy természetjárót is, amint az Alpokban hegyet mászik vagy a budai hegyekben sétál. A tárlat így Kodályt emberként is kicsit közelebb hozza ? jegyezte meg Sárközi Andrea.
 
A kiállításon számos plakát is szerepel, amelyek Kodály Zoltán munkásságba engednek bepillantást. A tárlókban pedig kiadott kottái, pedagógiai munkái, fényképek, hanglemezek, CD-borítók, valamint Kodály szerzeményeivel foglalkozó könyvek láthatók.
 
A tárlat foglalkozik Kodály utóéletével is, azzal, hogy milyen hatással volt munkássága a nemzetközi zenei életre és oktatásra. Pedagógiai módszereit Franciaországban, Németországban, Angliában és Japánban is használják.
 
Sárközi Andrea arról is beszélt, hogy a kiállításhoz májusban két előadás kapcsolódik. Május 4-én Kodály Zoltán idegen nyelvű kórusművei: Latin nyelvű alkotások címmel tart előadást Tardy László, a Mátyás-templom Liszt-díjas karnagya. Május 11-én pedig olasz és angol nyelvű kórusműveiről Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság társelnöke fog beszélni.
 
A Kodály-kiállítás május 18-ig tekinthető meg az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.

A rovat további cikkei