Stephan Behnisch
 
Lesz itt szemétből építkező ?őrült? texasi építész, végtelenül finom építészetet művelő finn tervezőhölgy, divatos, mindig meglepő bécsi tervezőiroda és eljön Németország egyik legnevesebb tervezője. A hazai vizekre evezve: megtudhatjuk, mit tervez a minimálpápa John Pawson Pannonhalmán, és azt is, Vincze László hogyan lett minimalista.
 
Részletes program
08.00-09.00 Regisztráció

09.00-09.20 Megnyitó: Albert Dubler UIA-elnök, Nagy Ervin országos főépítész, Kálmán Ernő MÉSZ-elnök

09.20-10.00 Vitaindító előadás: Simon Mariann
Az egyszerűség fogalma, minimál kontra egyszerű.

10.00-10.30 Vincze László előadása (Budapest)
Vincze László nevéhez fűződik a lírai szépségű Balaton felvidéki majorsági központ, az egyik legkarakteresebb magyar minimalista épület.

10.30-11.00 Kávészünet

11.00-12.00 Anu Puustinen előadása (Avanto, Helsinki)
A Bryggman- és Vähäkallio-díjas fiatal finn építésznő az Avanto építésziroda alapító-vezetője. A helsinki és delfti egyetemen tanult Puustinen 2004-ben diplomamunkájával pályázaton nyerte el a Vantaa Temetőkápolna tervezését. Ezzel a munkával és későbbi projektjeivel számos finn és nemzetközi díjat nyert, állandó tervezőtársa Ville Hara.

12.00-13.00 Herwig Spiegl előadása (AllesWirdGut, Wien)
Az AllesWirdGut irodát a Bécsi Műszaki Egyetemen végzős hallgatók alapították 1997-ben ? egyikük Herwig Spiegl, a kongresszus előadója. A gyorsan befutó irodáról Otto Kapfinger így írt: Az építész fiúcsapatok felületes utópiáinak semmi köze az AllesWirdGuthoz. ?Az AllesWirdGut (MindenRendbenLesz) inkább a friss, előítéletmentes megközelítés mottója, mellyel olyan problématerületekhez közelítenek, melyek elriasztóak vagy sztereotípiákkal terheltek. Ebben a szakmában láthatóan nem elég pozitívan gondolkodni.? Az iroda többek között az ECOLA Award 2010, a best architects 11 gold, a Pilgrampreis 2010 díjazottja, közel negyven tervpályázat nyertese, számos távol-keleti és európai kiállítással büszkélkedhet.

13.00-13.45 Szendvicsebéd

13.45-14.45 Dan Phillips előadása (The Phoenix Commotion, Texas, USA)
Dan Phillips felismerve, hogy a hulladéklerakókba kerülő anyag legalább tíz százaléka használható építőanyag, texasi házára kölcsönt vett fel 1998-ban, és kiskeresetűek számára kezdett felesleges, kiselejtezett, hulladék anyagokból házakat építeni. Már 14 házat épített az általa vezetett The Phoenix Commotion olyan telkeken, melyeket vagy adományként kapott vagy pályázaton nyert. Az építkezésen a minimálbérért dolgozó munkások, önkéntesek képzést is kapnak.

14.45-15.45 Stephan Behnisch előadása (Behnisch Architekten, Stuttgart)
Stefan Behnisch 1989-ben alapította meg irodáját apjával, Günther Behnisch-sel. Már első nemzetközi munkája, az Erdészeti és Természetvédelmi Kutatóintézet Wageningenben is nagy nemzetközi visszhangot keltett. Számos nemzetközi díj kitüntetettje (Good Design Award/Chicago Athenaeum, European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies; Global Award for Sustainable Architecture; Environmental Champion Award/Interiors & Sources Magazine, USA; “Trophée Sommet de la Terre et Bâtiment”), a Yale, a Pennsylvania, a Virginia és a Lausanne-i egyetemek meghívott professzora. Stuttgart mellett Los Angelesben, Bostonban és Münchenben tart fenn irodát.

15.45-16.15 Kávészünet

16.15-16.45 John Pawson Pannonhalmán – Gunther Zsolt felelős tervező előadása
John Pawson japánban élve találkozott az építészettel, Londonba visszatérve beiratkozott az AA-re, és 1981-ben alapított saját irodát. 1996-ban megjelent Minimum című könyve, egyszerűségre törekvő építészetét ezért is nevezik minimalistának. Először a Calvin Klein üzletek, majd a ciszterci monostor Novy Dvurban tették ismertté a nevét. Így kapott megbízást pannonhalmi munkáira, melyeket Gunther Zsolt felelős tervező mutat be az Építészkongresszuson.

16.45-17.30 Bemutatkozik a helyszín ? Virág Csaba mutatja be Pázmándi Margit kétszeres Ybl-díjas építésznő utolsó, sokáig a szakma elől elzárt alkotását, a Balassi Intézetet. A korábbi munkásőrközpont a rendszerváltás után nem sokkal készült el, de a hazai szakmai közvélemény előtt korábbi státusza miatt gyakorlatilag ismeretlen.