Ernst Beyeler

(MTI) – Ernst Beyeler azzal alapozta meg hírnevét és vagyonát, hogy értéktelennek tartott Picasso- és impresszionista műveket szerzett meg. Idővel baráti kapcsolatba került több olyan művésszel – köztük Picassóval is -, akinek műveit bázeli galériájában bemutatta és eladta. Beyeler 1966-ban meglátogatta Picassót, akinek műterméből szabadon kiválaszthatott 26 képet.

  
Ernst Beyeler és felesége 50 év alatt mintegy 200 értékes festményt szerzett meg. A házaspár 1982-ben alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy modern klasszikusokból, afrikai, alaszkai és óceániai művekből álló gyűjteményüket bemutassák.
   
Az alapítvány honlapja – www.beyeler.com – szerint a teljes kollekciót először 1989-ben Madridban, a kortárs művek bemutatására alapított Zsófia királyné múzeumban állították ki. A gyűjtemény darabjai 1997 óta az alapítvány Bázel melletti múzeumában láthatók.
   
Beyeler több száz darabos gyűjteményében olyan festők munkái is megtalálhatók, mint Picasso, Cézanne, Monet, Degas, Kandinszkij, Rousseau, Mondrian, Klee, Ernst, Matisse, Newman, Bacon, Giacometti vagy Dubuffet.
   
A műgyűjtemény értékét a scájvi Bilanz magazin 2 milliárd svájci frankra (mintegy 360 milliárd forint) taksálja.