(MTI) ? A remekművet szombat este 8 órától vasárnap reggel 6 óráig nézhetik meg az érdeklődők Fertődön ? mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
    

Raffaello művét jövő szombaton fél háromkor emelik le a Szépművészeti Múzeumban a helyéről, és hozzávetőleg egyórás időtartamú csomagolást követően indítják útnak Fertőd felé. Az alkotás a tervek szerint este 7 óra tájban érkezik a kastélyhoz ? ismertette a menetrendet Varga Kálmán.
    
A mű bemutatásához bíborszínű míves paraván készült. Az egyedi installáció Raffaello más Madonna-ábrázolásait is felvillantja reprodukciókban, és mielőtt feltárul az Esterházy Madonna, a látogatók egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről.
    
Mint a múzeumok éjszakájának programfüzetéből kiderül, a fertődi múzeumok éjszakájának további eseménye, hogy 27 év után a Filharmónia új helyszínen, az Esterházy-kastélyban nyitja meg a Régi Zenei Napokat: fél tízor az A:N:S Chorus Bali János vezényletével reneszánsz zenei koncertet ad.
   
A kastély jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek, az Európai Unió támogatásával az Esterházy-kastély és környéke visszanyeri eredeti pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként megújult a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terrana és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint elkészült a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.
    
Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult a kastély felújításának második üteme: megújult a kastély melletti gránátos házak homlokzata és a főépület két világítóudvara is. A fejlesztés részeként restaurálják a Magyarországon egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását. Az Esterházy-kastély rózsakertjének helyreállítását már idén elkezdi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.
    
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a fertődi székhelyű Velux Magyarország Kft. támogatásával mutatja be Fertődön az Esterházy Madonnát.