Horváts Éva Mónika: Pirosruhás nő 

(MTI) – Mint a művésznő elmondta, a rajzok, festmények a gazdasági válság miatt felerősödő létbizonytalanság és a nőkre nehezedő teljesíthetetlen elvárások nyomán sokakban meglévő frusztrációt fejezik ki a képzőművészet közvetítésével.

   
Az alkotások állandó motívuma a tűsarkú cipellő, amely valójában kényelmetlen viselet, de a nőiesség szimbólumaként mégis a ruhatár fontos kelléke. A lábat sanyargató magas sarkú cipő önmagában is jelzi, hogy a nők – Horváth Éva Mónika véleménye szerint – valójában ma is a férfiak elvárásainak rendelik alá magukat, ami állandó belső elégedetlenséget okoz, elfojtott lázadási kényszert idézhet elő.
   
Ezt a fajta léleknyomorító érzést kelti például az Önkívület című alkotás, amelyen egy tűsarkú cipő felett fenyegetően lebegő kés látható. Egy másik kép egymás felé forduló két tűsarkú cipőt ábrázol égő gyertyákkal, a belőlük lefolyó forró viasz összeolvad, kifejezve ezzel, hogy a fényes ragyogás után jön a közös megsemmisülés. Ugyancsak meghökkentő az Orgia után című rajz, amelyen a tűsarkú cipőn egy villával átszúrt görögdinnyeszelet, mellette egy repedt tojás szemlélteti az átdorbézolt éjszaka kísérőjeként jelentkező lelki kiüresedést – sorolta a művész.
   
Az eddig több mint 20 önálló kiállítást maga mögött tudó Horváth Éva Mónika úgy véli: képei kifejezik, hogy az elégedetlen, frusztrált mai nő negatív kisugárzása visszahat a férfira, a környezetre, ami a társadalomban naponta megtapasztalható általános rossz közérzetben érhető tetten. Ám ezen csapdahelyzetből – állítása szerint – ki lehet törni, amit több alkotással is megfogalmaz.
   
A Termékenység aláírással szereplő rajzon például tűsarkú cipőből szőlőfürt mosolyog ránk. E kép és több más hasonló alkotás sugalmazása szerint a férfi és nő között feszülő kölcsönös bizalmatlanság oldásával – a nőkre nehezedő túlzott elvárások helyett – nagyobb teret kellene hagyni személyiségük érvényesülésének. Ez az emancipáció útvesztőjében is hozzásegíthet az eligazodáshoz, és ezáltal egészségesebb társadalmi légkör alakulhat ki – hangsúlyozta a művész.
   
A kiállítás június 15-ig látható a Symbol Art Galériában.