Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai Bonnban

Képző

 
A bonni Kunsthalle (Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn) épületében november  17-én hatalmas alapterületen megnyílt az Art and Design for All című nagyszabású kiállítás, amelynek témája a londoni Victoria and Albert Museum, a világ vezető iparművészeti és design múzeuma. A kiállítás a Victoria and Albert Museum alapításáig vezető lépéseket mutatja be, kiemelten koncentrálva a Kristálypalotában rendezett 1851-es londoni világkiállításra. A világkiállítás tapasztalatai nyomán alakult ki Albert herceg koncepciója, amely néhány éven belül egy új típusú művészeti múzeum megalapításához vezetett. Az 1857-ben létrehozott South Kensington Museum kezdettől fogva feladatának tartotta az oktatást és az ízlés fejlesztését, a magas színvonalú tárgyak és műalkotások bemutatásával megvalósuló nevelést, amely széles körben hozzáférhető mintákat nyújtott. Az akkor megalapított intézmény új épületét Viktória királynő kezdeményezésére emelték 1899-től kezdve, majd az épület felvette az uralkodópár nevét.
 
A walesi herceg védnöksége alatt álló kiállítás mintegy 400 Londonból kölcsönzött tárgy segítségével mutatja be a Victoria and Albert Museum korai történetét, valamint az új múzeumi elveknek az egész világra gyakorolt hatását, beleértve a hasonló profilú múzeumok alapítását Európa-szerte és Amerikában.
 
A 19. századi iparművészetnek a historizmustól a szecesszióig terjedő remekművei mellett a kiállításon a múzeum gyűjtőkörének egyéb kiemelt területei is szerepelnek, így többek között az iszlám, valamint a Távol-Kelet művészeti emlékei is. A londoni példát követő európai múzeumok közül a kiállítás kiemelten két  intézményt mutat be: a berlini Iparművészeti Múzeumot (Kunstgewerbemuseum), valamint Közép-Európa legjelentősebb gyűjteményét, a budapesti Iparművészeti Múzeumot. Az Iparművészeti Múzeum tucatnyi elsőrangú műtárgyat kölcsönzött a tárlatra, köztük szecessziós Zsolnay kerámiákat és az 1896-ban megnyitott Üllői úti palota korabeli ábrázolását. Az előzmények és a múzeum hatásának bemutatása mellett a kiállítás zárófejezete kortárs műtárgyak és új szerzemények felvonultatásával érzékelteti a Victoria and Albert Museum központi szerepét a jelenkori Európa kulturális térképén.
 
A tervek szerint a teljes kiállítást jövő májustól az Iparművészeti Múzeum Budapesten is bemutatja.