(MTI) - A spanyol média pénteki beszámolói szerint Joan Rigol, a Sagrada Familia Alapítvány elnöke, a Szent Család-templom építését felügyelő testület elnöke arról számolt be, hogy ebben a hónapban elkészült a sekrestye alapja és megkezdődött egy 40 méter magas kupola építése. Rigol szerint ezek a két-három évig elhúzódó munkálatok az "utolsó nagy építési fázis főpróbái". Az evangélistáknak szentelt négy toronnyal és a központi, 170 méter magas toronnyal a Sagrada Familia a világon a legmagasabb katedrális lesz. Jelenleg az ulmi dóm tartja a rekordot csaknem 160 méterrel.

 
Az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánította a templom Krisztus születése elnevezésű bejáratát és homlokzatát, valamint a kriptát. Azért csak ezeket, mert ezen részek még a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí életében elkészültek. A Sagrada Familiát 2010 novemberében XVI. Benedek pápa felszentelte.
 
Antoni Gaudí (1852-1926) haláláig, 40 évig vezette a Sagrada Familia építését. Eredetileg egy másik építész álmodta meg a templomot, Gaudí akkor tervezte át, amikor átvette az építkezés irányítását. Halálakor csak a keleti homlokzat és egy torony volt kész. A homlokzat Krisztus születésének szimbólumait tartalmazza, a spanyol barokkra emlékeztető gazdagsággal. Az építkezés Gaudí tervei és modellje alapján ma is folyik, jelenleg ez az egyetlen épülő műemlék.
 
Az építész tizenkét 107 méteres, négy 130 méteres és egy ennél magasabb középső tornyot tervezett, a homlokzatok, kapuk és tornyok mind egy-egy vallási fogalmat vagy személyt szimbolizálnak. A templom teljesen átértelmezte a gótika formáit, a kőből és téglából épült, spirálisan csavart, helikoid pillérek, hiperbolikus árkádok és oldalfalak, hiperbolikus paraboloid boltozatok kusza erdejét negyven évvel később sem tudták túlszárnyalni a vasbeton építőmesterei.