(MTI) - Az alkotások a 2004-es Petz István Marosfőtől Marostőig elnevezésű emléktúrán készültek. A kirándulók, akik között akadt egyetemista, kovács, akadémikus és szobrász is, Petz István száz évvel azelőtti útvonalán haladva tettek meg hétszáznegyven kilométert a folyón.

A túrázók csapata folyamatosan változott, mert az állandó maghoz hosszabb-rövidebb időre csatlakoztak a kirándulás céljával egyetértő közszereplők is.

A túra egyik célja az volt, hogy megfigyeljék, milyen állapotban van a Maros és annak környéke a megtett szakaszon, ezért útközben a túrázók megálltak néhány folyóparti településen is, hogy annak vezetőivel és lakosaival beszéljenek a folyó szennyezettségéről, illetve a lehetséges megoldásokról.

Szabó László, a túrát szervező szegedi önkormányzati képviselő elmondta, nemcsak Romániának, de Magyarországnak is érdeke, hogy ne kerüljön minden szemét a Marosba. Ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, a folyó mentén kommunális hulladékgyűjtőket és szennyvíztisztítókat kellene kialakítani.

A kiállítás rendezői és a film alkotói erre a problémára is szeretnék felhívni az érdeklődők figyelmét amellett, hogy személyes útinaplóval számolnak be a vízen töltött két hétről.

A tárlaton Vörös Csaba tizenöt fényképét, valamint Csáby Miklós és Zimay András harminc perces filmjét láthatják az érdeklődők.