(MTI) Takács Károly polgármester felidézte, hogy a képek 1959-ben készültek a Képzőművészeti Alap irányításával, mivel a szénbánya összes beruházásainak egy ezrelékét kulturális célokra fordította.
    

Ridovics László Táncoló lányok és Vecsési Sándor Halászok című faliképét korábban teljesen levakolták. Ezek újraalkotását Zámbó Kornél festőművész végezte el fotók és eredeti vázlatok alapján. A munkában segítette, hogy az ötvenes években ő készítette a Sportcsarnok falát díszítő képet. Mindkét sgraffitónál lehetőség volt a már idős alkotókkal való konzultációra is.
    
A napokban elkészült két rekonstrukció után a városvezetés a Rákóczi úton található további hét alkotást és a Sportcsarnokot díszítő falképet is szeretné felújítani. A restaurálás teljes költsége közel ötvenmillió forint, melyhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges ? mondta el Takács Károly.
    
A sgraffitó vakolatrétegekből álló falkép. A képeket alkotó színek számának megfelelő, 1-2 milliméter vastag színes vakolatot visznek fel a falra, majd megfelelő száradás után a teljes méretű vázlat vonalait bemetszik és a rétegeket a megfelelő színig visszakaparják. Az első két felújított képnél öt réteg vakolatra volt szükség.