A kis 14 éves táncoslány

(MTI) – A francia festő és szobrász Kis 14 éves táncoslány (La Petite Danseuse de Quatorze Ans) címet viselő szobra a művészpiacot is elérő válság dacára, és az előzetesen becsült eladási árat felülmúlva kelt el 13,2 millió fontért. A Sotheby’s aukciósház tájékoztatása szerint a John Madejski brit műgyűjtő által árverésre bocsátott bronzszobrot egy ázsiai gyűjtő szerezte meg. A Degas-műveket tekintve eddig egy 1999-ben kalapács alá került, átszámítva 2,8 milliárd forintért eladott szobor tartotta a rekordot.

 
Az 1880 körül készült táncoslány viaszból való eredetije Degas egyetlen olyan szobra, amely már élete folyamán kiállításra került. Az 1922-ben készült bronzöntvény egyike a kevés, még magántulajdonban lévő Degas-szobornak.
 
Az alkotás már 1881-es bemutatásakor nagy figyelmet keltett, a balettszoknyás, hajszalagot viselő alak a háta mögött összefogja kezét, egyik lábát pedig előre nyújtja. Helena Newman, a Sotheby’s vezető-helyettese elmondta: a mű Degas legfontosabb, az impresszionizmus egyik legjelentősebb szobra.
 
A német expresszionizmus jeles képviselője, Ernst Ludwig Kircher egy alkotása is új gazdára talált, az 1913-ban készült Utcai jelenet (Strassenszene) azonban a várt 7 millió font helyett “csak” 5,4 millióért (1,8 milliárd forintért) ment el, noha ez volt a művész egyetlen olyan alkotása, amely még magántulajdonban volt. A vásárló nem kívánta felfedni kilétét.
 
Oskar Kokoschka Isztambul I című olajfestménye a várt 500 millió forintnak megfelelő összegért kelt el, Gustav Klimt Mellkép egy hölgyről szemből címet viselő munkájáért az előzetesen vártnál kicsit magasabb árat, 64 millió forintnak megfelelő összeget fizettek.