fbpx

Sipos Ferenc elmereng

 

A világunkat mozgató finom szellemiség megragadása bevallott célja Sipos Ferencnek – olvasható Pilmayer Károly tollából a művész honlapján. Legújabb munkái újfajta alkotói irányt jeleznek. Megújította kifejezési eszköztárát, s itt most nem elsősorban technikai, sokkal inkább szemléleti megújulásról van szó.

 
A korábban megszokott alakok, tárgyak, tájak időnként meglehetősen plasztikus megjelenítése után most egy letisztultabb, ám annál elvontabb képi szerkesztést figyelhetünk meg nála – hangsúlyozza Pilmayer. A letisztultság ebben az esetben a geometriai formák erőteljesebb hangsúlyozását, az elvontság pedig a képeket alkotó gondolati elem szándékolt többértelműségét jelenti.
 
Sipos Ferenc festményeit egy sajátos lelkiség hozza létre. Mindig vonzódott a misztikumhoz, a megfoghatatlanhoz, és amikor „semmi-testű” alakokat hív elő a semmiből, az anyagi világ hártya-felszínét próbálja felhasítani, talán – értelmez hangosan Pilmayer -, hogy privát létezésének is szilárd bázisát fedezze fel ebben az árnyékvilágban. A felszín és a mélység viszonyainak kibontása foglalkoztatja, aminek szemléltetéséhez építészeti struktúrákat választ.
 
A Magyar Írószövetség Klubtermében (VI.ker., Bajza u. 18., Bajza u. – Városligeti fasor sarka) november 14-ig látogatható a tárlat. Az október 18-i megnyitót követően a Puhító zenekar szórakoztatja az egybegyűlteket.

A rovat további cikkei