Svédületes!

Egyéb

Bengt Lundborg Svédország magyarországi nagykövete, sajtóreggelin adott tájékoztatást a #8217;#8217;Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004#8217;#8217; egész éves rendezvénysorozatról.

A Svédületes! négy fő területre összpontosít. A nagykövet úr egy négylábú svéd asztalhoz hasonlította a rendezvénysorozatot:
- a politikai dialógusra
- a kortárs svéd kultúra és Svédország bemutatkozására
- a gazdasági-'úzleti kapcsolatok elmnélyitésére
- továbbá a regionális együttműködések fejlesztésére.

Bengt Lundborg - nagykövet Jenny Bergström - koordinátor
A politikai dialógus elmélyítéséről annyit: a svéd kormány szeretne tartós kapcsolatokat kialakítani Magyarországgal. Mivel hasonló a két ország lakosainak száma, ez jó alapot teremt az ismeretek cseréjére és az együttműködésre, így különösen érdemes megvizsgálnunk az EU-n belül a közös kezdeményezések lehetőségét. Hogy csak a legközelebbi heteket említsük: február 11-én Budapestre látogat Hans Karlsson munkaügyi miniszter, majd 23-án Lena Sommestad környezetvédelmi miniszter.

A programsorozat nemcsak Budapestre összpontosít: a Svédületes! keretében több megye is bemutatkozó napokat tart magyar városokban. Már három svéd megye, Varmland, Vasternorrland és Örebro tart fent kölcsönös kapcsolatot Heves, Somogy és Nógrád megyével. Áprilisban Varmland megye tart svéd napokat Egerben, majd Örebro megye Salgótarjánban, Vasternorrland pedig Kaposváron mutatkozik be, a regionális programok között gazdasági-üzleti és kulturális események egyaránt találhatók. A stockholmi régió az egész év során szorosabbra szőheti kapcsolatait Budapesttel.

A rendezvénysorozat plakátja
A Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004 elnevezésű sorozat fő támogatói - a svéd kormányhivatalok, a stockholmi Svéd Intézet, Svédország magyarországi nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és négy svéd régió - minél több területen szeretnék erősíteni azokat a szálakat, amelyek a két országot összekötik.

A Svédületes! kulturális eseményei:

Már január közepe óta megtekinthető, s február 14-ig tart nyitva a Passion+ című képregény-kiállítás a kArton Galériában, de szintén februári esemény, hogy a stockholmi Strauss Zenekar Budapesten és Debrecenben ad koncertet.
Április 1 jén izgalmas, modern svéd ékszerdizájn kiállítás nyílik Beyond Adornment címmel az újpesti MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben, ahol a tárlathoz - a szerelem témájával foglalkozó - videóprogram is kapcsolódik. A kiállítás korábban már sikert aratott Isztambulban és Tokióban. Amint a kulturális események többségénél, úgy a Beyond Adornment esetében is jelentős szerepet kap a tapasztalatcsere. A kiállításhoz kapcsolódóan szemináriumokat és előadásokat szerveznek különböző magyar intézményekkel együttműködve.
Az egész éves programsorozat fontos része a svédek és a magyarok közötti tapasztalatcsere, új együttműködések kialakítása.

Szeretnének fölvetni olyan társadalmi kérdéseket is, amelyek Svédországban kiemelt figyelmet kapnak. Ezek közé tartozik az esélyegyenlőség, mely a Kara barn (Kedves gyermek) című fotókiállítás témája. Az egész Európában sikerrel bemutatott kiállítás képei apákat/férfiakat és gyermekeket ábrázolnak. A tervek szerint Budapesten június első hetétől látogatható a tárlat, amelyhez kapcsolódóan szakmai szemináriumot is terveznek az esélyegyenlőségről.
A vándorkiállítás egyik állomása a budapesti, az európai turné során összesen 36 országban töprenghetnek el az érdeklődők a gyerekek jogairól.
Szintén fontos kérdés, az oktatás a tárgya annak a tanácskozásnak, amelyre ősszel kerül sor, a "fenntartható fejlődés" témaköréről. Szerepel a tervekben, hogy Raoul Wallenberghez kapcsolódóan együttműködést alakít ki a svéd Forum för Levande Historia (Élő Történelem Fórum) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ.
Az őszi kulturális program már a nyár végén elkezdődik, pontosabban augusztus 13-14én, amikor a stockholmi Opera modern balett társulata, a 59degrees North vendégszerepel Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. Szeptemberben a Liliom utcai Trafó Kortárs Művészetek Házában svéd táncot/performance-t láthat a közönség.
A Trafó ad helyet októberben két hétig az egész esztendő kiemelkedő kulturális eseményének: Budapestre jön Svédország legjelentősebb modern artista társulata, a világhírű Cirkus Cirkör.
2001-ben a Trafóban láthatta a magyarországi közönség első ízben a Trix című előadást, amelyben 10 artista és 7 zenész varázsolt a színpadra újszerű, komplex színpadi produkciót. 2003 őszén pedig - szintén a Trafóban - a Cirkus Cirkör ifjú csapata, a Cirkuspiloterna Miss.Lyckad című előadása következett. A Cirkus Cirkör hároméves, sokoldalú képzés keretében gondoskodik az utánpótlásról, s a tanítványok a 3. év végére tanáraikkal együtt létrehoznak egy produkciót. Ilyen volt tavaly a Miss.Lyckad, amit ősszel láthattunk. Miközben a sokoldalú, bámulatos tudású, fiatal artisták egymás utáni számokban kápráztatták el a közönséget, természetesen kerek történet bontakozott ki, s kitűnő figurák elevenedtek meg a színpadon. Budapesten 2001ben és 2003-ban is hamar híre ment a ritka szenzációnak, s nemcsak a székek melletti lépcsősoron, hanem még a bejáratnál is sokan ültek. Reméljük, hogy ez alkalommal több magyar nézőnek adódik alkalma megismerkedni a modern színpadi művészet eme lenyűgöző, színpompás formájával.

Az további programokra a későbbiekben visszatérünk.

Fotó: a szerző