Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta szentendrei művészek mellett itt a kezdetektől lehetőséget kaptak azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.

Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre. A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori grafikai műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére. Fotó: Horváth S. Gábor

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatják be, amelyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.

A kiállítás koordinátora Sipos Tünde, együttműködő partnerei a Kisterem Galéria és a Ferenczy Múzeumi Centrum..

A kiállítás 2021. július 3-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

A nyitóképen Keserü Ilona a műtermében. Fotó forrása: Pécs Aktuál