A fesztivál szervezői számos szakmai programmal készülnek. Flash konferencia a filmes látványtervezésről címmel a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok lesznek napirenden, a Junior Fórumon látványtervező szakos hallgatók kapnak bemutatkozási lehetőséget, a fesztiválnak helyet adó Szolnoki TiszaPart Moziban koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat.

Kocsis Ágnes új mozifilmje, az Éden stábjával az október 13-i vetítést követően találkozhat a közönség. A film világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A különös szerelmi történet főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár, ezért teljes elszigeteltségben él.

Éden

Bruno Dumont kétszeres cannes-i nagydíjas francia rendező új mozijában egy tízéves színésznőt választott Jean d’Arc szerepére, ezzel újszerűen hatja át a hősnő időtlen ügyét. A Jeanne című filmet október 14-én mutatják be a fesztiválon. A Nincs gonosz című német-cseh-iráni filmdráma idén elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Arany Medve-díjat. Mohammad Raszulof iráni rendező négy történetet ismertet az iráni halálbüntetésekkel kapcsolatban; a bemutató október 14-én lesz.

A The Confession című rövidfilmjével Oscar-díjra nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című filmje az 1870-es évekbeli Észtországban játszódik: egy megalkuvást nem ismerő ember története. A fesztiválon október 15-én lesz látható a film. A Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás drámai történet a második világháborúból: egyik oldalon a szörnyűségek és kegyetlenségek, a másikon az ártatlanság és szeretet közvetlen kapcsolatát elemzi. Václav Marhoul filmjét október 15-én mutatják be. A Most hazudok című lengyel metafizikai thriller egy retro-futurisztikus világban játszódik. Pawel Borowski moziját október 16-án láthatja a közönség.

Jeanne

Miklauzic Bence legújabb filmjének főhőse egy szerethető szélhámos, akinek étkezdéje felett eljárt az idő. A Ninó bárkája főbb szerepeiben az Emmy-díjas Gera Marina, Cserna Antal, Baki Dániel és Bartsch Kata látható, az október 16-i vetítés után a fesztivál vendége lesz a film rendezője, Miklauzic Bence és a film látványtervezője, Klimó Péter. A Szabó Magda azonos című regényéből készült tévéfilmet, a Dombrovszky Linda által rendezett Pilátust október 16-án közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a fesztiválon. A filmet beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé. A film Milánóban, a MIFF Awards-on a legjobb film díját nyerte el, emellett a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is megkapta ugyanitt.

Ivan Ostrochovsky szlovák filmrendező legújabb munkája, a Szolgák az 1980-as években játszódik, a kommunista állam és a csehszlovákiai katolikus egyház viszonyába enged bepillantást, a fesztiválon október 17-én. A svéd rendező és forgatókönyvíró, Roy Andersson Történetek a végtelenségről című, filozófiai és létkérdéseket boncolgató mozija a legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díját nyerte el Velencében. Andersson operatőre Pálos Gergely volt, akivel az október 17-ei bemutatót követően beszélgethet a közönség.

Kiemelt kép: Ninó bárkája