Cskt-romai_hid_mosztarban_1903
Csontváry: Római híd Mosztarban (1903)

Mednyánszky László és Csontváry Kosztka Tivadar egy esztendő eltéréssel születtek Felvidéken, a Kárpátok és a Tátra fenséges vidékén, de míg Mednyánszky László már 18 évesen a Müncheni Művészeti Akadémián tanult, Csontváry csak negyvenéves korában kezdte el ugyanott a művészeti stúdiumokat. Mednyánszky több ezer festményből álló életművet hozott létre, addig Csontvárytól száznál kevesebb festményt ismerünk ? igaz, festői munkássága csak egy évtizedig tartott.

Alkotói hitvallásuk azonban rendkívül közeli volt egymáshoz. Mindketten hittek a természet fenségében, s egy mindenben ott rejlő szellemi/isteni teremtő akaratban. Ezt Mednyánszky bukolikus, sejtelmes, misztikus fényekkel festett erdei vagy tátrai tájképeivel, míg Csontváry a -napút? intenzív, világító színeivel festett képeivel jelenítette meg, amelyek hol a négy őselemhez, hol kiemelkedő jelentőségű történeti helyszínekhez – Jeruzsálem, Baalbek, Athén, Taormina – kötődtek. Sorsuk annyiban is közös, hogy mindketten a társadalom perifériáján, lényegében kiközösítettként éltek. Meg nem értett, zseniális művészetük haláluk után nyert elismerést.

Mednyanszky_Laszlo_Teli_taj
Mednyánszky László: Téli táj

A pécsi Janus Pannonius Múzeum több mint 14 000 művet őrző képzőművészeti gyűjteményéből kiválasztott 16 darab Mednyánszky- és Csontváry-festmény kis számuk ellenére is maradandó élményt adva teremti meg az emlékezés és tisztelgés lehetőségét a szülőföldön.

A kiállítás kurátora Sárkány József művészettörténész.

A kiállítás 2019. március 31-éig tekinthető meg a Mirbach-palota földszinti kiállítótermében (Pozsony, Ferencesek tere 11.).

A kiállított művek (valamennyi a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből):

Csontváry Kosztka Tivadar: Selmecbánya látképe (1902), Mandulavirágzás Taorminában (1902), Castellamare di Stabia (1902), Római híd Mosztarban (1903), A Jupiter-templom romjai Athénban (1904), Az Olajfák hegye Jeruzsálemben (1905)

Mednyánszky László: Álló csavargó; Halott katona (1916 k.); Táborozás I. (1916 k., 40×56 cm); Táborozás I. (42,5×55,5 cm); Alkonyati hegyoldal; Alkonyati napsugár; Tátra részlet; Tengerszem /Tátrai táj/; Vöröses táj; Téli táj

A kiállítás 2019. március 31-ig tekinthető meg.

Az indexfotón Csonváry Mandulavirágzás Taorminában című képe.